Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Seks 1 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dames, oppassen! De toxic datingtrend ‘slow fading’ is nog erger dan ‘ghosting’

Ben je met iemand aan het daten, maar wordt het contact steeds minder? Dan is dit het moment dat je alert wil zijn. Slow fading gebeurt steeds vaker in relaties en wij leggen je uit waarom deze datingtrend hartstikke toxic is.

Slow fading is misschien nog wel vervelender en pijnlijker dan ghosting…

Wat is dat dan, dat slow fading?

Vriendin, luister goed, want voor dit giftige gedrag wil jij een neusje ontwikkelen. Het daten wordt ons anno 2023 al niet makkelijk gemaakt, met gedragstrends als cushioning, breadcrumbing en nu dus ook slow fading.

Eigenlijk is het precies wat de naam zegt: iemand verdwijnt langzaam maar zeker uit je leven. De ‘slow fade’ is het gedrag dat iemand die in een relatie zit vertoont wanneer hij of zij de beslissing heeft genomen om de relatie te beëindigen, maar dit niet direct communiceert naar zijn of haar partner. In plaats daarvan, blijven ze doen alsof de relatie intact is terwijl ze langzaam afstand nemen. Een hele laffe manier van afwijzen, want de persoon in kwestie hoopt op deze manier dat het slachtoffer uiteindelijk de relatie beëindigt.

Nog erger dan ghosten

Denk jij nu ‘iets is beter dan niets’? Think twice. Je hebt veel liever dat iemand je ghost, dan dat iemand zich langzaam terugtrekt. Hoe stom ghosten ook is: je weet wel meteen waar je aan toe bent. In het geval van slow fading blijf je lang in het ongewisse.

Hoe herken je een slow fader?

Om de te voorkomen dat jij de dupe bent van een slow fader wil je alert zijn op een aantal dingen: de tijd van reageren op berichtjes, het initiatief dat de ander neemt en of de ander ook eens plannen maakt.

Merk je dat de bovenstaande dingen minder worden? Dan is het slim om voorzichtig eens te polsen hoe de ander in de wedstrijd staat. Als hij of zij het gesprek niet durft te openen, dan doe jij het wel!