Iris Hoekstra
Iris Hoekstra Love & Seks 15 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe je een relatie kunt afsluiten als je geen afscheid hebt kunnen nemen

Je hebt een akelige break-up achter de rug en wilt de periode met je ex-liefde graag afsluiten. Je gaat door met je leven en wil je ‘oké’ voelen met het feit dat de relatie nu echt over is. Maar hoe doe je dit als je nooit de mogelijkheid hebt gekregen om echt afscheid te nemen?

Afscheid nemen bestaat (niet?)

Sommige relaties gaan voorbij van de een op andere dag. Je ziet het niet aankomen of je bent gedwongen om deze beslissing te nemen. Als het zo plots opeens gebeurd is, is er vaak geen mogelijkheid om afscheid te nemen. Om hem nog eens goed te knuffelen en het te hebben over de tijd die jullie samen hebben gehad. Nee, afscheid is er in dit soort gevallen niet voor iedereen.

Wat je voelt is heel normaal

Je ex-liefde was ooit de persoon waarmee je alles deelde. Niet alleen een liefde, maar ook een beste vriend. Je hebt de afgelopen tijd constant aan hem gedacht en voelde zijn aanwezigheid zelfs als hij er niet was.

Nu de relatie over is, is het heel normaal dat je dit nog steeds zo voelt. Bij elk bericht hoop je dat hij het is. En zelfs wanneer je over straat loopt, ben je bang dat je hem tegen komt. En als je hem dan tegenkomt, loop je snel de andere kant op. Want hem zien is té pijnlijk.

Een geïmproviseerd afscheid

Je hebt dat hij er nu niet meer voor je is, nog geen plekje kunnen geven. Het is een soort discussie tussen je hart en je hersens. Je hart denkt nog steeds aan hem terwijl je hersens dit liever niet zouden doen. Diep van binnen wil je ook geen afscheid nemen. Maar je moet wel. Het leven gaat door en als het echt ‘meant to be’ was, dan was het heel anders gelopen.

Afscheid nemen is nodig met het verwerken van de break-up en om het helemaal af te kunnen sluiten. Je zou het kunnen zien als een soort laatste hoofdstuk van een boek. Wanneer je geen afscheid hebt genomen, ontbreekt dat hoofdstuk. Probeer daarom een manier te zoeken waarmee je het toch af kunt sluiten.

Optie 1: Spreek met hem af

Door met je ex-liefde af te spreken, kun je toch nog afscheid nemen. Geef aan dat je hem nog een keer wilt zien voor jullie beide alleen verder gaan. Denk er wel om dat dit alleen kan als jullie beide hebben besloten de relatie te beëindigen. Wanneer er iets naars is gebeurd, kan het voor je gevoel niet kloppen als je nog een keer afspreekt. Dan kun je beter gaan voor een andere optie.

Optie 2: Praat met je vriendin of zus

Deze personen kennen je als geen ander. Lucht je hart en laat het allemaal even gaan. Door het er met een ander over te hebben, zul je inzien dat je best even verdriet mag hebben, maar daarna verder kunt gaan. Zij helpen je de break-up in een ander perspectief te zien. Daarnaast kunnen ze je opvrolijken en ervoor zorgen dat je niet in je verdriet blijft hangen.

Optie 3: Schrijf een brief

Een andere manier om afscheid nemen makkelijker te maken is door het op te schrijven. Misschien een heel gek idee, maar schrijf een brief waarin je alles noteert wat je nog had willen zeggen.

Let op! Je verzendt deze brief niet. Het is puur voor jezelf. Zet je gevoelens op papier. Een antwoord zal misschien nooit komen. Maar op deze manier kun je er wel zelf een punt achter zetten.

Het heeft tijd nodig

Heb vrede met het afscheid en het feit dat het tijd nodig heeft om een break-up te verwerken. Niet elke relatie kan eindigen met vriendschap. Afstand nemen van je ex-liefde is lastig. Probeer zo veel mogelijk contact met hem te vermijden. Pieker niet te veel over wat er had kunnen gebeuren en laat het voor wat het is. Focus je op de toekomst. Het is goed zo.

LEES OOK: Dit is hoelang het duurt om over je ex heen te komen