Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 15 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Overtijd? Dit kunnen redenen zijn waarom je nog niet ongesteld bent geworden

Geen paniek. Dat je overtijd bent, hoeft nog helemaal niet te betekenen dat je over negen maanden een bevalling zult meemaken. En het hoeft ook niet te betekenen dat je één of andere enge ziekte hebt. Er zijn namelijk nog meer redenen waardoor je ongesteldheid wat langer op zich laat wachten.

Je hebt onlangs een lange vlucht gemaakt

Je bent bijvoorbeeld op vakantie geweest naar Bali of je hebt een rondreis gemaakt door Zuid-Amerika. Ontzettend leuk, alleen je maakt je nu een beetje zorgen over waarom je maar niet ongesteld wordt. Het kan komen doordat je veel tijdzones hebt doorkruist.

Je had misschien al last van een jetlag en dit is niet veel anders. Het reizen kan invloed hebben op je biologische klok. En je dagritme beïnvloedt weer je menstruatiecyclus, alles staat met elkaar in verbinding.

Je hebt veel aan je hoofd de laatste tijd

Je hebt het bijvoorbeeld extreem druk op je werk. Of er is iets aangrijpends gebeurd. Iemand in je omgeving is overleden, je relatie is verbroken, je kunt maar geen huis vinden in de stad waar je wilt wonen. Dat zorgt allemaal voor stress. En stress heeft invloed op je lichaam.

Je lijf staat dan als het ware klaar om in actie te komen en hierdoor worden sommige processen stilgelegd of afgezwakt. Je menstruatie bijvoorbeeld. Best logisch van Moeder Natuur als je erover nadenkt. Want een baby krijgen in een turbulente tijd, komt waarschijnlijk niet van pas.

Je bent flink afgevallen

Als je in korte tijd redelijk wat kilo’ s bent kwijtgeraakt, of misschien zelfs ondergewicht hebt, kan dat invloed hebben op je menstruatie. Als gevolg hiervan produceer je minder oestrogeen, waardoor je cyclus niet op gang komt. Als je op een gezond gewicht zit, zal je menstruatie waarschijnlijk vanzelf weer beginnen.

Je bent overgestapt op een andere vorm van anticonceptie

Een andere pil of misschien ben je overgestapt op een nuvaring of het spiraaltje. Je hormonen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. En eh, als je voor het spiraaltje hebt gekozen is de kans groot dat je menstruatie helemaal zal uitblijven.

Ben je vaker overtijd of blijft je menstruatie helemaal weg? Dan is het altijd slim om even contact met je huisarts op te nemen. Het kan namelijk ook komen door een verstoorde schildklierwerking of zelfs een vroegtijdige menopauze. Dat komt niet vaak voor hoor, dus maak je niet te veel zorgen.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Het verhaal achter het litteken: ‘Ik heb mijn borsten van een F-cup naar een D laten verkleinen’