Audrey Garot
Audrey Garot Relaties 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Bang om je relatie ‘officieel’ te maken? Dit is waarom het zo eng is om een label op je relatie te plakken

Je kent het wel, je bent al een tijdje met iemand aan het daten en jullie hebben het heel leuk samen. Jullie zien elkaar een paar keer in de week en je hebt afgesproken dat jullie niet meer met anderen daten, helemaal exclusief dus. Het lijkt een beetje op een relatie, alleen is dat het dus niet. Maar.. wanneer gaan jullie naar elkaar uitspreken dat jullie een ‘ding’ zijn? En waarom is het zo eng om een label op jullie relatie te plakken?

Zijn we vrienden, lovers of daten we alleen? We need to know!

Dit is waarom het zo eng is om een label op je relatie te plakken

Over het algemeen genieten mensen van dubbelzinnigheid in een relatie, omdat dit op de één of andere manier veiliger aanvoelt. Vroeger was het hebben van een relatie veel eenvoudiger; je begon met daten, toen kreeg je een relatie en al vrij snel daarna ging je trouwen en kreeg je kinderen. Tegenwoordig gaat dat niet meer zo (thank god), want zo willen sommigen geen kinderen of hebben geen behoefte om te trouwen. En hoewel dat natuurlijk helemaal niet erg is, weten we hierdoor niet waarnaar iemand streeft in een relatie en daardoor durven we er ook geen label op te plakken.

De meesten stellen zo’n belangrijk gesprek dus uit, omdat ze bang zijn voor de uitkomst. Toch is het altijd beter om te weten waar je aan toe bent, zo hoef je zelf ook niet meer in die angst te leven. Ook al blijkt het dat jullie niet dezelfde visie hebben voor de toekomst, is dat natuurlijk ontzettend jammer, maar dan hoef je je tijd en energie niet meer in deze persoon te steken. Dat geeft jou weer wat extra tijd voor je BFF’s of voor een heerlijk self-care dagje.

Wanneer en hoe kan je je relatie ‘officieel’ maken?

Het is natuurlijk belangrijk als je je relatie officieel wilt maken, om zeker te zijn van je zaak. Is dit de persoon waarmee jij eventueel een toekomst wilt opbouwen? Als je dit niet zeker weet, zal ik toch nog een keertje goed nadenken. Je wilt namelijk niet jullie tijd verspillen, terwijl het toch niks gaat worden.

Als je dit voor jezelf hebt bedacht en jullie ‘het’ gesprek, bespreek dan vooral ook het beeld wat jullie beiden van de relatie hebben. Op deze manier kom je erachter of jullie er allebei hetzelfde instaan of dat jullie totaal andere ideeën hebben over de relatie. Vind je het nog steeds moeilijk om dit gesprek te hebben? Gooi dan gewoon een subtiele ‘Dus, wat zijn we nou eigenlijk?’ en de rest volgt vanzelf. Succes, girls!

Doet jouw partner aan ‘quiet quitting’? Dat herken je aan déze signalen