Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Love & Seks 7 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Volgens ‘The Three Loves Theory’ word je maar zelden echt verliefd

Hoewel je misschien al meerdere keren vlinders in je buik hebt gehad, zou je in je leven maar drie keer écht verliefd kunnen worden. Volgens de ‘The three Loves Theory‘ gebeurt dit in allemaal andere fases van je leven en voelt het ook verschillend aan. Volgens de theorie zijn de fases: lust, passie en commitment. Elk van deze liefdes leert je een les over jezelf en vormt je als persoon. Welke liefde hebben jij en je partner?

Verliefd worden

Niet alle relaties tellen als échte liefde. Zo deed The Daily Telegraph onderzoek naar hoe vaak mensen echt verliefd worden en dit lijkt zeldzaam te zijn. Gemiddeld gaven de mensen uit het onderzoek aan dat ze tweemaal in hun leven stapelgek waren op iemand. Ook opvallend: één op de zeven respondenten was zelfs van mening dat hun huidige partner niet de liefde van hun leven is. 73 procent hiervan blijft doorzoeken naar de ware liefde en maar 17 procent denkt dat ze voor altijd samenblijven met hun huidige partner. Hoewel niet alle studies het eens zijn over hoe vaak iedereen echt verliefd wordt, komt dit vaak wel in de buurt van drie keer.

The Three Loves Theory

The Three Loves Theory is bedacht door antropologe Helen Fisher. Ze heeft liefde, intimiteit en relaties bestudeerd en geprobeerd om het te begrijpen. Zij gaat ervan uit dat je misschien wel meerdere liefdes in je leven hebt, maar dat je uiteindelijk van drie van hen écht houdt, écht vlinders krijgt en écht het idee hebt dat het voor altijd kan zijn. Het idee hierachter is dat elk van die liefdes symbool staat voor een bepaalde levensfase. De drie liefdes in je leven zijn: lust, passie en commitment. Deze drie onderdelen komen in verschillende delen van je hersenen voor en kunnen ook onafhankelijk van elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld naar iemand verlangen (lust), maar je niet verbonden genoeg(commitment) voelen met deze persoon.

Liefde 1: lust

Lust is een gevoel wat iedereen waarschijnlijk wel kent. Het gevoel is gebaseerd op fysieke en eenvoudige gedragseigenschappen van aantrekking. Lust kan net zo snel weer weggaan als dat het kwam. Het is een tijdelijk gevoel en een verlangen naar een persoon. Je hecht je waarschijnlijk niet aan diegene en verlangt alleen naar seks of andere vormen van lichamelijk contact.

Liefde 2: passie

Passie ontstaat als twee mensen een emotionele band met elkaar hebben. Vaak ontstaat er passie door een gevoel van nieuwheid en spontaniteit, wat bij veel relaties in de beginperiode aanwezig is. Dit gevoel kun je versterken door romantische uitjes te plannen. Het gevoel van passie heeft de kracht om het logische functioneren van een persoon tijdelijk op te heffen. Je zit op een roze wolk en doet uitspraken en toezeggingen die je normaal minder snel zal doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nieuwe vlam zegt dat die van je houdt, maar na vier maanden toch van gedachte verandert. Door passie kun je dus gewoon een klein beetje verblind raken en maak je in je hoofd alles mooier dan dat het is.

Passie kan vaak niet ontstaan zonder een gevoel van lust. Als het gevoel van passie afbrokkelt nadat je zo’n zes tot twaalf maanden een relatie hebt, is dit vaak omdat de ‘nieuwheid’ van de andere persoon begint af te nemen. Op dit punt wordt je relatie getest. Nu merk je of je door samen steeds nieuwe ervaringen te delen de passie kan behouden en of het dus echte liefde is.

Liefde 3: commitment

Als twee mensen na de beginfase van hun relatie nog steeds gepassioneerd zijn over elkaar, dan zal er commitment ontstaan. Dit is een gevoel van betrokkenheid en verbondenheid en komt maar zelden voor. Deze liefde wordt als onvoorwaardelijk gezien. Het ontstaat als je de passie in je relatie blijft behouden en als tegenslagen in het leven jullie relatie niet in de weg doen staan. Je accepteert ook iemands mindere punten en voelt er net zoveel liefde voor als diegene zijn sterke punten. Jullie hebben beide het idee dat jullie voor altijd bij elkaar zullen blijven. Deze fase dat je echt van iemand houdt en echt verliefd bent maken mensen dus gemiddeld maar drie keer in hun leven mee.

Goed om te weten dat de gevoelens van passie, lust en commitment altijd schommelen dus als jij ‘t de ene dag minder voelt dan de ander is dat helemaal niet gek.

Big sister advice: zo ga je om met onzekerheid tijdens de datingfase