Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Life 3 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: smaakt dure wijn écht beter?

Als je naar een housewarming gaat, neem je niet de goedkoopste huiswijn mee. Dat doe je gewoon niet. En voor jezelf haal je ook zo nu en dan een duurdere fles wijn, gewoon als traktatie. Hoewel je misschien denkt dat het ook echt verschil maakt qua smaak, valt dat vies tegen.

Wat blijkt nou? Het zit tussen je oren.

Smaakt dure wijn beter?

Als wij Nederlanders last hebben van keuzestress – en dat hebben we als we voor het wijnrek staan – zit er meestal maar één ding op: de goedkoopste. Of die er tussenin zit. Voor jezelf dan, hè. Als je wijn voor een ander moet halen kies je juist de duurdere variant, want dat “zal wel beter zijn”.

We hebben nieuws voor je. Dat laatste is niet het geval. Sterker nog, als je gewoon willekeurig een fles wijn pakt en je dénkt dat-ie het duurste is, zal-ie vanzelf zo smaken. Ha!

Ben je trouwens benieuwd welke wijn echt iets voor jou is? Kijk dan eens naar je sterrenbeeld!

Onderzoek

Dit alles komt voort uit een Zwitsers onderzoek. Onderzoekers hebben ontdekt dat het prijskaartje onze smaakpapillen beïnvloedt. En daar willen we natuurlijk het wijne.. ehh fijne van weten. 

Ons brein merkt namelijk niet het verschil op tussen de goedkopere en de duurdere wijn. Als jij denkt dat de fles wijn die je hebt gehaald, een duurdere fles is, zal de wijn automatisch beter smaken.

Het onderzoek vond plaats onder 140 mensen (jaloers). Deze deelnemers wisten van niks en dachten deel te nemen aan een echte proeverij. Eén verschil: er was geen gesprek (en dus overleg) mogelijk met de andere kandidaten.

Wijnen, wijnen, wijnen

De deelnemers hadden een simpele taak: wijnen (nogmaals, jaloers). Elke tafel kreeg zes flessen. Drie daarvan hadden geen label, dus proevers wisten niet wat de prijs was van de fles. Op de andere drie flessen stond juist wel een prijs. Tenminste, dat dachten de kandidaten.

Sommige flessen hadden – je raadt het al – een duurdere prijs dan de originele. De duurdere flessen, werden juist goedkoper gemaakt. Het resultaat? Zonder prijskaartje werden de flessen even lekker bevonden. De meesten konden het verschil niet proeven tussen goedkope en dure wijn. OMG!

Cheers! Met deze 6 cadeaus maak je alle wijnliefhebbers blij

 

HLN