Iris Hoekstra
Iris Hoekstra Life 27 aug 2016
Leestijd: 5 minuten

Eerste hulp bij wonen met huisgenoten: 11 x herkenbare issues en oplossingen

Met huisgenoten wonen is gezellig. Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. De één zeurt, er is nooit ruimte op het aanrecht of niemand ruimt zijn zooi op. De ellende lijkt nooit te stoppen. Toch kun je er werkelijk wat aan doen. Wij geven je elf oplossingen voor herkenbare situaties. Zo zijn de problemen tussen jou en je huisgenoten snel verdwenen.

Situatie 1: Het wc papier is altijd op

Zit je op de wc, hangt er een lege rol. En de rest is ook op. Zucht. Niemand voelt zich geroepen om spontaan eens wc-papier te kopen. Hoe je dat oplost? Voeg het toe aan het weekschema. Degene die deze week schoonmaakt kan ook wc-papier gaan halen. Net als allesreiniger, bleek, handzeep, etc. Zo hoef je nooit meer je billen te shaken boven de pot omdat er geen wc-papier is.

Situatie 2: Er is lawaai als je wilt gaan slapen

Deze situatie is natuurlijk compleet afhankelijk van wanneer je gaat slapen. Doe je dit om acht uur omdat je vroeg op moet? Houdt er dan rekening mee dat de rest waarschijnlijk net thuis komt en de hele avond nog voor zich heeft. Tuurlijk kunnen ze wel rekening met je houden. Maar ze hoeven niet op hun tenen door het huis te lopen.

Mocht je op een ‘normale’ tijd gaan slapen en er is nog lawaai, vraag dan gewoon of het wat zachter mag. Grote kans dat ze de volumeknop direct lager zetten. Helpt dit niet? Spreek dan een avondklok af met je huisgenoten. Bijvoorbeeld: na elf uur geen luide muziek meer. Problem solved.

Situatie 3: Mensen houden zich niet aan het schoonmaakrooster

Het is de schoonmaakweek van je huisgenoot, maar ze maakt niet schoon. Bah. Dat is gewoon irritant. Ga er niet direct vanuit dat het expres niet wordt gedaan. Het kan dat ze het is vergeten.

Wacht even af of vraag wanneer ze schoon gaat maken. Zo camoufleer je je vraag in een andere vraag en voorkom je een boze of geïrriteerde reactie. Je bent immers alleen maar geïnteresseerd wanneer ze gaat schoonmaken. Waarschijnlijk herinner je haar er zelfs aan. Kijk, dat is het handige van huisgenoten.

Situatie 4: Ruimte ontbreekt als je wilt gaan koken

Je komt thuis van een lange school- of werkdag en het hele aanrecht en fornuis staan vol. Potten, pannen, waterkokers, glazen en bestek. Het ligt overal.

Probeer even tot tien te tellen en vraag vervolgens je huisgenoten of ze het snel kunnen afwassen. Of dat ze het even op hun kamer neerzetten. Ze begrijpen heus wel dat jij ruimte nodig hebt om te koken. Daar zullen ze echt niet raar van opkijken.

Situatie 5: Je woont praktisch samen met een stel

Kleffe stellen, we houden er allemaal niet van. En zeker niet als we er bijna mee samenwonen. Hoe vervelend is het als de vriend van je huisgenoot continu bij jullie thuis is? Bijna 24/7?

Ga eens rustig naar je huisgenoot toe als hij er niet is. Het liefst samen met een andere huisgenoot. Geef aan dat het niet de bedoeling is dat er nog een extra huisgenoot bijkomt en jullie het niet prettig vinden dat hij er telkens is. Het is een hele aardige knul, maar een huisgenoot kan het niet worden. Daar is 1) geen ruimte voor en 2) geen behoefte aan.

Situatie 6: Je huisgenoot houdt maar niet op met zeuren

Je huisgenoot oftewel de zeurkoningin. Geen pretje. Vraag wat haar dwars zit en of je samen tot een oplossing kunt komen. Als je samenwoont kun je niet anders dan compromissen sluiten. Zij iets minder klagen, jij iets meer opruimen. Op een gegeven moment zal het zelfs automatisme worden.

Situatie 7: Het begrip ‘schoonmaken’ is bij iedereen anders

Tsja, wanneer is iets schoon? Jij hebt waarschijnlijk een ander idee van ‘schoon’ dan je huisgenoot. En dat kan best wel eens voor irritaties zorgen. Een tip: maak een lijstje met wat schoongemaakt moet worden. En ook hoe. Bijvoorbeeld: Maak de wc-pot weer wit met chloor. Wit is wit. Daar kan niemand omheen.

Situatie 8: He spullen verdwijnen

Ehm, gister had je nog kipfilet en was die fles shampoo nog niet leeg. Met huisgenoten kunnen spullen nog wel eens mysterieus verdwijnen. En het enige wat je kunt doen is hun spullen ook gebruiken. Nee, geintje natuurlijk.

Spreek je huisgenoten erop aan. Vraag wie jouw sokken heeft of wie de kipfilet heeft gepakt. Als ze eerlijk zijn, geven ze het toe en kun je aangeven dat je het liever niet hebt. Grote kans dat het in de toekomst niet meer zal gebeuren. Helemaal als ze zich betrapt voelen. Als ze echt iets nodig hebben, kunnen ze het gewoon vragen.

Situatie 9: Je huisgenoot is niet geïnteresseerd

Soms komt het voor dat er een huisgenoot bij zit die totaal geen interesse heeft in de levens van de andere huisgenoten. Zij voelt zich niet verplicht om een gesprek aan te gaan of samen eens te gaan borrelen. Dat kan.

Jammer voor haar. Want jullie zijn super gezellig. Het enige wat je kunt doen is haar nog eens meevragen. Wil ze niet mee? Zelf weten. Dan ligt het in ieder geval niet aan jullie.

Situatie 10: Jij zeurt omdat de anderen troep maken

Je weet zelf ook wel dat je een zeurpiet kan zijn. En dat mag. Van binnen. Je hoeft niet alles te zeggen wat je denkt. Je woont nou eenmaal samen. En niet iedereen kan zich gedragen naar jouw wensen. Dat is gewoon niet menselijk. Accepteer het feit dat ze zo zijn zoals ze zijn. Als je je écht ergens aan stoort kun je het wel zeggen. Maar flap niet alles eruit. Houdt het netjes.

Situatie 11: De wasmachine wordt ‘s nachts aangezet

Dat is gewoon niet zo handig. De wasmachine maakt een enorme herrie tijdens het centrifugeren. En waarschijnlijk heeft je huisgenoot daar niet zo goed over nagedacht.

Laat het deze keer voor wat het is en spreek de juiste persoon er morgen op aan. Geef aan dat jij er last van hebt als dat ding ‘s nachts aan staat. Dan zal het de volgende keer niet weer gebeuren. En als ze het blijft doen: druk op de stop-knop. Of haal de stekker eruit. Zo simpel is het.

Wonen met huisgenoten kan echt super gezellig zijn. Lees ook: En dit nou précies waarom wonen met huisgenoten het állerleukste is