Yasmine Esser
Yasmine Esser Beauty en Style 29 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk op een rijtje: het verschil tussen parfum, eau de toilette en eau de cologne

Parfum, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne. Je hebt vast wel eens van deze benamingen gehoord. Maar voor als je het verschil niet precies weet, hebben wij het nog een op een rijtje gezet.
Beautify toog naar Keulen om daar alles te leren over eau de cologne en te praten met Alexandra Kalle, dé neus van 4711, het merk achter de allerbekendste eau de cologne ter wereld.

Eau de cologne

De bekendste eau de cologne is zonder twijfel die van het merk 4711. Oorspronkelijk heette het geurtje Aqua Mirabilis, oftewel wonderwater. Het goedje – met 85 procent alcohol – werd vooral gebruikt als medicijn. Pas toen Napoleon besloot dat alle recepten van medicijnen openbaar moesten zijn, veranderde 4711 in een geurwater. Het merk wilde het geheime recept namelijk niet prijsgeven.

Inmiddels is een eau de cologne een lichte, verfrissende geur, met een lage concentratie aan geurstoffen. Je gebruikt het dan vooral om jezelf op te frissen, bijvoorbeeld in het vliegtuig, op een warme dag, of als je vermoeid bent. De basis van een cologne zijn altijd citrusnoten, zoals bergamot, limoen en sinaasappel. Die worden aangevuld met ingrediënten als lavendel en rozemarijn.

Eau de toilette en eau de parfum

Een eau de toilette bevat meer geurbestandelen dan de lichte cologne, ongeveer 5 tot 10 procent. Je kan het meerdere keren per dag gebruiken.

Een eau de parfum is nog sterker en bevat tussen de 10 en 20 procent geurbestandelen. Het is vaak duurder, maar blijft ook vrij lang hangen. Een eau de toilette en eau de parfum kunnen bijvoorbeeld bloemachtig ruiken of oriëntaals.

Je ideale geur

Volgens Alexandra Kalle, parfumeur bij 4711, is een goede geur heel subjectief. Wat de ene persoon lekker vindt, vindt iemand anders weer helemaal niets. Wil je een nieuwe geur ontdekken, dan raadt ze aan om te kijken welke noten er in de geuren zitten waarvan je al weet dat je die lekker vindt.

’Er zullen altijd ingrediënten in zitten die je op zichzelf misschien niet zo lekker vindt ruiken, maar die toch belangrijk zijn voor de hele geurbeleving. Houd je van zoete geuren, pas dan toch op voor vanille, want die geur is zo sterk dat het alle andere bestanddelen laat verdwijnen,’ zegt Alexandra.

Jouw ideale geur, of het nu een eau de parfum, eau de toilette of eau de cologne is, is nu in ieder geval binnen handbereik.

LEES OOK: Pssst.. Deze geur vinden mannen het méést verleidelijk