Yasmine Esser
Yasmine Esser Beauty en Style 2 apr 2016
Leestijd: 4 minuten

Nooit meer uitgezakt haar! Met deze tips blijven je krullen écht zitten

We kennen het allemaal wel: ‘s ochtends heb je de mooiste bos krullen gecreëerd, maar als je een uur later in de spiegel kijkt, hangen je lokken sluik langs je gezicht. Van het volume dat je had, is niets over. Maar, niet getreurd. Want wij hebben namelijk de allerbeste tips van een expert. En daarmee heb je altijd die prachtige krullen waar iedereen jaloers op is. Onze haarexpert Mika van Leeuwen, topstylist bij Rob Peetoom verklapt aan ons namelijk hét geheim om ein-de-lijk krullen te creëren die lang blijven zitten.

Bescherming

Bescherming moet altijd je nummer één prioriteit zijn als je met hot irons aan de slag gaat. Het haar kan best veel hebben, maar zodra je veelvuldig je haar blootstelt aan zoveel hitte is beschermen essentieel om een redelijk goede kwaliteit haar te behouden.

Voorbewerken

Dé truc volgens Mika: ‘Als je met een krultang aan de slag gaat wil je eigenlijk al zoveel mogelijk volume en stevigheid hebben voordat je start met tangen. Ik noem dit ‘onzichtbare versteviging’. Alles wat je voor het föhnen aanbrengt is onzichtbaar. Alles wat je als finish aanbrengt blijft zichtbaar.’

Het is handig om op handdoekdroog haar een versteviging aan te brengen. Zorg dat de versteviging niet te sterk is, want dit haalt de bounce uit je haar. En je wilt graag mooi, veerkrachtig haar.

Na het aanbrengen van je basisversteviging en het droogföhnen, kun je nog wat extra ‘grip’ geven aan het haar door het stugger te maken. Als je haar ge-highlight is, is het van zichzelf al stugger en droger, maar als je heel gezond onbewerkt haar hebt is het belangrijk om dit goed te doen. Mika: ‘Ik bewerk het haar het liefst met een lichte haarlak, die licht verstuift.’ De haarlak breng je laagje voor laagje aan over het droge haar, en vervolgens borstel je het door of je zet er nog even de föhn op. Dit herhaal je net zo vaak als nodig is, dit is voor ieder haar anders. Zorg dat het stug voelt maar niet te hard wordt.’

De juiste (maat) tang

De maat van de tang is een heel bewuste keuze.
Bedenk eerst hoe je wilt dat het eindresultaat eruit komt te zien. Als je bijvoorbeeld kiest voor een tang van 13 of 19 milimeter, dan krijg je een sterke krul. Dat is zeer geschikt voor meiden die al krullen hebben en het op sommige plekken wat mooier willen maken. Een tang van 38 milimeter is juist helemaal top als je een beetje beweging wilt in je haar, maar niet echt krullen wilt.

Manier van inzetten

Je kunt haar inzetten met een platte krul of een twist. Een twist geeft een nonchalant en hipper gevoel dan de platte krul. En een twist heeft een sterkere houdbaarheid. Je maakt een twist door een pluk te pakken en rond te draaien voordat je ‘m om de krultang heen draait.

Temperatuur

De temperatuur is bepalend. Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de krul pakt. Denk er wel om, hoe heter, hoe schadelijker. De meeste bescherming producten werken maar tot 180 graden. Dit is vaak ook wel genoeg om goed mee te kunnen werken. Mocht je toch je tang op 200 of hoger willen zetten, pas dan je bescherming aan.

Laten afkoelen

Deze stap mag je niet vergeten. Een afkoelproces geeft de krul een betere houdbaarheid maar neemt wel meer tijd in beslag. Het haar eerst verhitten, even vastzetten en laten afkoelen geeft de sterktste bounce. Dit kun je doen met boucle clips, deze geven vaak minder deuken in het haar.
Je kunt het zien als kaarsvet, wanneer het heet is kun je er elke vorm in maken, zodra het afkoelt, behoudt het z’n vorm. Wel heeft het haar daarna altijd weer te maken met zwaartekracht en zal het altijd iets uitzakken.

Finishing

Finish je haar met zo min mogelijk verzwarende producten.

Voor een beach look kun je kiezen voor een volumepoeder. Dit geeft het haar een droog, salty gevoel en zorgt voor houdbaarheid. Wil je juist wat meer glans gebruik dan een licht serum/olie. Hoe dikker en vetter het serum, hoe sneller het verzwaart.

Als allerlaatste touch gebruik je een goede dosis haarlak.

Nog een dag

‘Wil je zorgen dat je krullen meerdere dagen goed blijven. Slaap dan recht op in een stoel,’ grapt Mika.

Borstel je haar goed uit met een polijst borstel met echt haar. Smeer vervolgens een product, bijvoorbeeld het Redken glow dry serum in je handen en verdeel je haar in twee delen. Draai beide kanten in een twist en zet deze vast als een soort getwist knotje. Slaap op een zijden kussen voor zo min mogelijk pluis. Borstel het de volgende ochtend uit en finish het opnieuw.

Voilà.

LEES OOK: Nice! Zo voorkom je dat je haar beschadigt door je krul- of steiltang