Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 12 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Er is een manier om jezelf verliefder of minder verliefd te maken

De nice guy die lief voor je is, voor je klaar staat en jou helemaal geweldig vindt, die zie jij niet zo zitten. Die foute man daarentegen, die helemaal niet klaar is voor een relatie, daar zou je graag iedere ochtend naast wakker worden. Was het leven maar zo dat je zelf kon bepalen op wie je verliefd wordt. Nou, dat schijnt dus te kunnen…
Heb je er een handje van om altijd onbeantwoorde liefdes te hebben in je leven? Lees dan vooral even verder, want uit onderzoek blijkt dat er een manier is waarop je jezelf verliefd kan laten worden (op die nice guy) én kunt stoppen met verliefd zijn (op die man waarmee het toch nooit wat gaat worden).

Echt! Je kunt je verliefdheid sturen

Een aantal psychologen denkt dat je, door bepaalde oefeningen te doen, je gevoel van verliefdheid kunt sturen. Wat super handig zou zijn, om bijvoorbeeld opnieuw verliefd te worden als je al heel lang een relatie hebt. Of om die ex nou eens uit je hoofd te zetten.

De onderzoekers – Sandra Langeslag van de University of Missouri-St. Louis en Jan van Stren van de Erasmus Universiteit in Rotterdam – onderzochten veertig deelnemers, die een relatie hadden of pas een break-up achter de rug hadden. Alle proefpersonen namen dertig foto’s mee van hun huidige of ex lover.

Vervolgens moesten de deelnemers naar de beelden kijken en óf aan de positieve kanten van de relatie denken óf aan de negatieve kanten.

De resultaten waren verbluffend. Door aan de positieve dingen te denken terwijl ze keken naar de foto’s, waren de deelnemers inderdaad verliefder geworden. En andersom. Dit zeiden de deelnemers niet alleen, het bleek ook uit hersenonderzoek dat werd gedaan bij de respondenten.

Eindelijk verliefd worden op de juiste mannen

Hieruit blijkt dat we eigenlijk veel meer controle hebben over onze emoties dan we misschien hadden gedacht. En het maakt de liefde misschien iets minder romantisch. Maar ach, wel een stuk praktischer toch?

Kortom, wil je verliefd worden op die brave man omdat die ideaal zou zijn? Blijf naar zijn foto kijken en positieve dingen opsommen. Wil je je ex vergeten? Zet een foto naast je bed neer en vervloek ‘m keer op keer. Ben je er zo vanaf.

Misschien verheldert dit het een en ander: Hoe het kan dat mannen net elastiekjes zijn en op een gegeven moment altijd terugkomen

ozbPLoS ONE 11