Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 12 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

8 trucjes die je wakker houden als je lichaam alleen maar denkt aan slaap

Je kent het wel. Van die momenten dat je met de allergrootste moeite probeert je ogen open te houden. Je begint te knikkebollen en weet dat je elk moment kan wegzakken in een diepe slaap maar je móét alert zijn. Deze super belangrijke presentatie mag je echt niet missen, laat staan dat je baas mag zien dat je in slaap valt door zijn monotone stem.

Slapen is nu even geen optie en deze acht tips gaan je ongetwijfeld helpen om te ontwaken uit je dipje.

1. Knijp jezelf een paar keer hard

Als je voelt dat je langzaam wegzakt in een diepe slaap kan het helpen om even heel hard (op een vervelende) plek in je arm te knappen. Aan de achterkant van je bovenarm bijvoorbeeld. Je kunt ook in je eigen tong bijten. Wedden dat je weer bij bent?!

2. Drink een glas koud water

Als je uitgedroogd bent wordt je vaak moe, daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken. Let daar dus sowieso gedurende de dag op. Het kan ook helpen om een glas ijskoud water te drinken op het moment zelf zodat je even een goede optater krijgt.

3. Een frisse neus halen

Er is een reden waarom je zo moe bent dus het kan goed zijn om je gedachten even te ordenen. Laat je werk liggen, trek je jas aan en wandel naar buiten. Loop een blokje om zodat je daarna met een frisse blik weer aan de slag kan gaan.

4. Blijf bewegen

Zorg ervoor dat je in beweging blijft. Dat hoeven geen extreme bewegingen te zijn want het tikken van je voet of het aanspannen van je kuitspieren kan er al voor zorgen dat je lichaam weer actief wordt.

5. Kauwgom met een sterke smaak

Als je geen tijd hebt om een blokje om te lopen kan een kauwgompje met sterke muntsmaak ook helpen. De scherpe smaak zorgt ervoor dat je als het ware een optater krijgt waardoor je weer wakker wordt.

6. Stop met staren

Als je de hele dag naar je computerscherm zit te staren kan je sneller moe worden. Op het moment dat je ogen beginnen dicht te vallen kun je beter even een poosje wegkijken van het scherm. Kijk naar buiten of desnoods naar de muur voor een paar minuten. Na een paar minuten kun je jezelf gewoon weer herpakken.

7. Zet muziek op

En nee, dan hebben we het niet over een lullaby muziekje want dat heeft het tegenovergestelde effect. Zet een lekker techno of housenummer op en voor je het weet zit je weer vol met nieuwe energie.

8. Als niks werkt: koffie

Val je nog steeds niet in slaapt? Dan werkt het wellicht wel om wat cafeïne naar binnen te werken. Een kopje koffie of Redbull doet soms wonderen en voor je het weet stuiter jij weer door de kamer.

Misschien kan jij er wel helemaal niks aan doen dat je zo vaak in slaap valt (in de winter althans).

Ook zo’n moeite met concentreren? Dat kan zomaar komen door het winterse weer