Laura Lammertse
Laura Lammertse Love & Seks 4 mrt 2019
Leestijd: 5 minuten

Als je ex een nieuwe vriendin heeft

Je kon met hem lachen, huilen, vallen en opstaan. Hij was je beste vriend. En nu die van een ander. Dat jullie relatie tot een einde is gekomen, deed al onbeschrijfelijk veel pijn. Maar dat hij doorgaat met een ander lijkt onoverkomelijk. Je wilt het liefst schreeuwen en keihard huilen. Hoe kan hij doorgaan alsof er niets aan de hand is?! Je voelt je vervangen en te min, want blijkbaar is zij wél de moeite waard. Waarom kan hij direct met haar leuke dingen doen, terwijl dit bij jullie de grootste moeite was?

Gekwetst, Gefrustreerd, teleurgesteld en boos

Naast dat je diep gekwetst bent, ben je vooral ook heel gefrustreerd en boos. Waarom lukt het hem om direct door te gaan met iemand anders en sta jij nog iedere ochtend op met zijn naam in je hoofd?

Het lijkt erop dat je niets waard was voor hem, maar dit is niet waar. Hij heeft iemand nodig om op terug te vallen en helaas ben jij die persoon niet meer. Hoewel je hem misschien wel kan vervloeken is dit zijn manier van verwerken en dat moet je accepteren.

Hij gedraagt zich alsof hij nergens last van heeft

Schijn, pure schijn. Mooi-weer spelen is het makkelijkste wat er is. Mannen verwerken een break-up op een andere manier en één van deze manieren is doorgaan met een ander meisje. Ook hij is onzeker en heeft bevestiging nodig dat hij het nog waard is. Waar bij ons onze vriendinnen voor therapeut spelen, heeft hij een nieuwe vriendin nodig.

Het is niet dat hij geen last heeft van de break-up. Hij heeft er wel degelijk last van, maar kan dit beter vormgeven door door te gaan. En: bij mannen komt deze klap vaak pas later. Wij voelen ons direct na de break-up mega slecht en mannen voelen dit pas na een tijdje. En soms komt dat gevoel bij hen nooit. Maar dan zijn ze het ook niet waard.

De aard van het beestje verandert niet

Ja, hij heeft een nieuwe vriendin en gaat met haar direct leuke dingen doen. Social media staat er vol mee alsof hij het in je gezicht probeert te wrijven dat zijn leven perfect is. Fijn om te zien dat met haar het uitstapje waar jij al jaren om zeurt, wél mogelijk is. Maar wees gerust: de aard van het beestje verandert niet.

Dit spreekwoord is niet zomaar de wereld in geholpen; het heeft een doel. Al lijkt zijn leven nu perfect met z’n nieuwe liefde, hij zal op den duur terugvallen in oude gewoonten. En of zij daar wel mee om kan gaan, dat zal dan blijken.

Valt hij niet terug en blijft hij de perfecte boyfriend? Wees dan trots op jezelf, want jouw acties en woorden hebben hem blijkbaar doen realiseren dat hij ergens iets fout deed en dit moest veranderen. Je hebt hem een beter persoon gemaakt en daar moet je trots op zijn.

Jullie waren op

Het is keihard, maar wel de realiteit. Het is niet voor niets over tussen jullie. Of dat nou vanaf jouw kant, zijn kant of beide kwam: jullie zijn niet voor elkaar gemaakt, hoe graag jullie het ook willen. Je moet blij zijn dat je hier nu achterkomt en niet over vijf jaar vol ruzie, of als jullie getrouwd zijn en een kind hebben. Wees blij voor hem, ja echt, dat hij wellicht dit leven met een ander wel kan voltooien.

Ga door en blijf bij jezelf

Het is een gemis voor hem, want jij bent super leuk en dat vindt hij ook. Hij is jou ook kwijt en daarmee zijn beste vriendin. Zijn nieuwe vriendin is niet zoals jij bent, want van jou is er maar één.

En no matter what, blijf lachen. Lachend ben jij mooier, maak jij dopamine aan en voel je je dus gelukkiger. Je straalt dit uit naar de buitenwereld en dus ook naar hem.

Wat als je ze samen tegenkomt?

Het liefst zak je door de grond, maak je rechtsomkeer of ren je op hem af om te smeken dat hij haar verlaat. Helaas is de kans vrij klein dat dit tot een positief einde komt en je laat jezelf enorm kennen.

Hij gaat geen medelijden met je krijgen als hij je zo ziet. Daar is zijn ego zelf ook te gekrenkt voor. Rug recht en met een vriendelijk hoofd zeg je hem gedag. Je hart springt van binnen uit elkaar en de grond valt onder je voeten weg, maar dit laat je niet zien. En nee, jij bent niet minder dan degene die nu aan zijn zijde loopt.

Nogmaals, er is niemand zoals jij en dat weet zij ook. Als ze van je af weet, dan is zij ook onzeker over de situatie. De ex van je vriend maakt je onzeker, linksom of rechtsom. Vergeet dit niet.

Het is misschien een moeilijke gedachte, maar creëer geen haatgevoelens voor dat nieuwe meisje. Ga er van uit dat zij niets fout heeft gedaan. Zij heeft jou niet in de steek gelaten of gekwetst. Dat was hij. Je bent teleurgesteld dat hij zich zo gedraagt, niet zij.

Jij bent leuk zoals je bent, want daar is hij immers voor gevallen. Natuurlijk maken wij ook onze fouten en zeg je dingen die je liever niet had willen zeggen, maar probeer de eer aan jezelf te houden. Niemand vindt een jaloers kreng aantrekkelijk.

Een laatste tip: ontvolg hem, verwijder z’n nummer en zet zijn chat in gearchiveerd. En dit is de keiharde realiteit: wees het meisje waar z’n nieuwe vriendin tegenop kijkt, het meisje dat zijn moeder fantastisch blijft vinden en het meisje dat hij nooit zal vergeten. Laat jullie relatie geen slechte en verdrietige herinnering worden, maar herinner het als een mooie en leerzame tijd.

Lees ook dit:The Single Life: Dit is waarom je altijd naar je vrouwelijke intuïtie moet luisteren