Redactie
Redactie Love & Seks 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom we allemaal weleens over ex-lovers fantaseren

Fantaseer jij nog weleens over je ex-lover? Je bent niet de enige. In psychologische vaktermen noemen we dat seksuele nostalgie. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Het is een interessant vraagstuk.

Waarom zijn we nostalgisch?

Heel wat psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat nostalgie optreedt wanneer mensen zich down voelen. Dat komt omdat terugdenken aan positieve herinneringen ook positieve gevoelens opwekt.

Daarbovenop zou terugdenken aan leuke tijden ook nog eens goed zijn voor je zelfvertrouwen. Impliciet geef je jezelf de boodschap: “Vroeger was ik gelukkig, dus in de toekomst zal dat ook lukken”.

Verliefd op je Friend With Benefits? Geen zorgen, je kunt er niks aan doen

Seksuele nostalgie

Maar hoe zit dat dan met seksuele nostalgie? Is seksuele nostalgie ook een manier om je (seksueel) zelfvertrouwen te boosten? Of is het eigenlijk gewoon een vorm van een seksuele fantasie? Een groep van Canadese en Zwitserse psychologen vonden het interessante onderzoeksvragen en deden er wetenschappelijk onderzoek naar.

Om antwoord op hun vragen te krijgen, benaderden de wetenschappers een groep mensen die in een recent verleden een einde hadden gemaakt aan een langdurige romantische relatie.

Eerst werd de deelnemers gevraagd of ze op dat moment al een nieuwe partner hadden gevonden of single waren. Vervolgens beantwoordden de participanten vragen over verschillende vormen van seksuele fantasieën en seksuele nostalgie.

Sexy time met jezelf: 7 redenen waarom masturberen goed voor je is

Fantaseren

De wetenschappers konden op deze manier achterhalen dat seksuele fantasieën grofweg onder te verdelen zijn in 4 verschillende categorieën: romantische seksuele ontmoetingen, onderdanige seksuele handelingen, groeps- of emotieloze seks (meestal met vreemden) en… fantasieën over een ex-partner.

Seksuele nostalgie wordt dus beschouwd als een vorm van seksuele fantasie, en niet zo zeer als een onbewuste strategie om het zelfvertrouwen te boosten. Ook opvallend: voornamelijk deelnemers die single zijn óf ontevreden zijn over hun relatie of seksleven, fantaseerden regelmatig over een vorige partner.

Oeps: dit zijn de gevolgen voor je lichaam als je lang geen seks hebt

Copingsmechanisme

Dan rest ons nog steeds de vraag: maar waarom fantaseren we überhaupt over ex-partners? We weten inmiddels dat de kans op seksuele nostalgie stijgt op momenten waarop je ontevreden bent over je relatie of seksleven.

De onderzoekers leiden daaruit af dat seksuele nostalgie op die manier gezien kan worden als een copingsmechanisme. Een manier om te dealen met een situatie waarover je niet tevreden bent. Interessant toch?

Wij vinden dit soort psychologische inzichten in ieder geval ontzéttend interessant.

Helemaal zen worden? Probeer orgasmic meditation eens- en ja het is echt wat je denkt

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.