Demi Rutten
Demi Rutten Life 23 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Oeps: deze fouten maken we allemaal bij het verzorgen van onze planten

Als echte plantliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je groene baby’s. Helaas is een plant verzorgen moeilijker dan het lijkt, en maak je daar fouten in zonder dat je het doorhebt. Wij vertellen je wat die fouten zijn, zodat jij ze in het vervolg niet meer maakt.

Je hebt vast weleens, zonder dat je het wist, je eigen plant vermoord. Oeps.

Deze fouten maak je bij het verzorgen van je planten

Wij houden van veel groen in ons huis, maar al die leuke plantjes onderhouden kan behoorlijk wat werk zijn. Daarnaast heeft elke plant weer een andere verzorging nodig, en eerlijk gezegd weten we vaak niet eens wat de naam van onze plant is.

No worries, heel veel mensen maken fouten bij het verzorgen van hun groene vriend zonder dat ze dat weten. Wij vertellen je wat deze fouten zijn en wat je er beter voor in de plaats kunt doen.

1.Je verpot hem niet

Oké wij vergeten dit ook steeds, maar je moet je favoriete huisplant dus ongeveer om het jaar verpotten (naar een grotere pot). Zo krijgen de wortels meer ruimte om te groeien en blijft je plant gezond.

2. Je geeft hem te veel water

We kennen allemaal het probleem dat je je plant water bent vergeten te geven en hij doodgaat, maar vaak gaan ze dus ook dood door een te veel aan water. Hoe weet je dan wanneer je je plant water moet geven?

Daar is een trucje voor. Stop je vinger een stukje in de potgrond. Is de grond droog? Dan heeft hij water nodig. Voelt de grond nog vochtig? Dan heeft de plant nog genoeg water.

Zoek altijd op hoeveel water jouw plant ongeveer elke keer nodig heeft, je hoeft er namelijk geen liters bij te gooien. Vaak is een klein beetje al genoeg. Er is ook een handige app genaamd Plantsome die jou hierbij helpt.

In de app kun je een profiel maken voor elke plant die je hebt, stel je in welke soort het is en kun je hem zelfs een naam geven. Deze app geeft jou dan een seintje wanneer hij weer water nodig heeft en hoeveel.

Ook laat hij je weten wanneer de plant voeding of iets dergelijks nodig heeft en kun je erop hulp vragen over verdachte vlekjes en afwijkingen die je opvallen. Ideaal toch?

3. Je doet geen research

Zoals we eerder al zeiden, heeft elke soort een andere verzorging nodig. Zorg dan dat je bij het kopen van een plant even opzoek wat deze soort allemaal nodig heeft qua verzorging. Hou desnoods een boekje bij waarin je dit voor al je planten bijhoudt.

4. Je checkt hem niet op rare vlekjes of afwijkingen

Net als een mens kan een plant ziek worden, en ook bij onze groene vrienden begint dat met bepaalde aparte plekjes of afwijkingen in de bladeren. Hou ze daarom een beetje in de gaten.

Hoe sneller jij erbij bent als je iets geks ziet, hoe groter de kans is dat je de plant in leven kunt houden. Voor veel plantenkwaaltjes zijn namelijk gewoon een oplossing.

5. Je verplaatst je hem vaak

Hoe leuk het ook is om je woon- of slaapkamer opnieuw in te richten, je plant houdt er niet zo van. Die wil stabiliteit en een vaste plek en raakt gestrest als hij weer aan een nieuwe plek moet wennen.

6. Hij krijgt te veel licht

Again, elke plant heeft iets anders nodig. De ene houdt van veel licht en de andere juist niet. Zet je een plant die niet tegen zonlicht kan vol in de zon, dan gaat die geheid dood, en andersom natuurlijk.

Check dus altijd hoeveel zonlicht jouw groene vriend nodig heeft en pas daar de plaats op aan waar je hem neerzet. Tenzij je hem meteen weer wil begraven natuurlijk.

Lees ook: Ooit gehoord van plantfulness? Met deze planten in huis word jij weer helemaal zen