Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Entertainment 13 apr 2023
Leestijd: 7 minuten

Wij bellen met Francine Oomen over haar nieuwe ‘Hoe Overleef Ik’-boek: ‘Ik heb het voorgevoel dat het er niet één zal zijn’

Eindelijk! Er komt een nieuw ‘Hoe Overleef Ik’-boek aan. Vroeger stonden deze boeken standaard in onze boekenkast, gingen ze mee op vakantie en deelden we ze met vriendinnen. We wilden alles weten over het tienerleven van Rosa, helemaal toen we zelf die leeftijd nog niet hadden bereikt. Al die puberproblemen van toen waren heel belangrijk voor ons, want we wilden graag weten hoe we deze issues moesten overleven. Nu zijn we geen pubers meer maar jongvolwassenen en we lopen inmiddels tegen hele andere (misschien toch nét iets grotere) problemen aan. We moeten opeens dealen met onze mentale gezondheid, hebbens stress over studie en financiën en ga zo nog maar even door.

Hoe moeten we dat in hemelsnaam ‘overleven’? Gelukkig helpt Francine ons uit de brand met haar nieuwe boek én podcastserie. Wij bellen met de schrijfster om meer te weten te komen over haar nieuwe verhalen.

Hoe overleef ik

In 2015 zagen we het laatste Hoe Overleef Ik-boek uit de zestiendelige reeks verschijnen. In de tussentijd hebben we het leven zonder de survivaltips van Francine moeten overleven. Maar, we hebben goed nieuws, want drie keer raden wie er terug is?! Waarschijnlijk is het inmiddels al duidelijk, maar juist! Francine is helemaal terug.

In haar aankomende boek ‘Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel‘, bespreekt Francine alles over volwassen zijn in deze tijd én belangrijker nog: hoe doe je dat? Rosa en de andere hoofdpersonages zijn inmiddels twintigers, precies de leeftijd die de Hoe Overleef Ik-lezers inmiddels hebben.

Overleven in 2023

Komt dat even goed uit, want wij kunnen aardig wat survivaltips gebruiken. Want wat gebeurt er met je, als er een heleboel aan de hand is wat je aan niemand durft te vertellen? Wat doe je als je je vrienden heel erg nodig hebt, maar ze vier jaar lang niet hebt gezien? Wat doe je als je akelige stemmen in je hoofd hebt? Of als je ontdekt dat je (per ongeluk) zwanger bent? Als je een huizenhoge studieschuld maar geen diploma hebt, of als je je vergelijkt met anderen en je je nooit goed genoeg voelt?

Tjsa, dit zijn helaas allemaal herkenbare problemen en komen dan weer gelukkig voor ons allemaal voor in het nieuwe boek.

 

Geïnspireerd door.. TikTok

Francine Oomen begint met ons te vertellen hoe haar nieuwe boek tot stand is gekomen. “Ik zat op een mooie middag in juni op mijn terras te werken en ik had een moment dat ik dacht: ‘Wat zal ik nu eens gaan doen?’ In mijn gedachte vroeg ik aan het universum: laat maar zien wat de bedoeling is.

Francine vertelt dat ze tegenwoordig niet meer kijkt naar wat ze nu wil gaan doen, maar meer kijkt naar waar ze een bijdrage aan kan leveren. Zij kijkt dus meer naar wat er op haar pad komt. “Een paar uur later kreeg ik een berichtje van iemand dat ik op TikTok moest gaan kijken omdat mijn naam viral ging. Ik had geen TikTok, dus dat heb ik toen op mijn mobiel gezet en ik heb door een 11-jarig meisje uitleg gekregen hoe het allemaal werkt”, vertelt Oomen.

De TikTok waar het om gaat is van Jurriaan. Hij vraagt hierin: “Wanneer dropt Francine Oomen een boek om de periode na afstuderen te overleven?” Francine zag hoe de TikTok viral ging en dat veel mensen Jurriaan reageerden met herkenning, omdat ze haar tips eigenlijk ook nodig hebben. Op dat moment dacht zij: “Dit is misschien wel de bedoeling.”

Hieronder zie je de TikTok die alles gestart is:

@jurriaanhendriks

wie geeft me een inkomen?? ik zal je masseren #hoeoverleefik #volwassen #afgestudeerd #robbertrodenburg #suzanenfreek

♬ Thomas Theme – Thomas & Friends

Ook had Francine in de gaten dat er in de vriendengroep van haar kinderen, dat zijn begin dertigers, veel depressies, burn-outs en psychische problemen waren. “Door deze twee dingen bij elkaar op te tellen, heb ik besloten een boek te schrijven waarin Rosa tien jaar ouder is en dat dus eigenlijk bedoeld is voor mijn lezers van toen. Het gaat over dingen waar zij nu mee struggelen.”

De problemen van Rosa

Als wij Francine vragen tegen welke problemen Rosa allemaal gaat aanlopen, houdt zij het spannend. “Dat ga ik nog niet allemaal verklappen. Wel heb ik de thema’s die nu veel spelen uitgedeeld aan de verschillende personages in het boek. Zo spelen Rosa, Jonas, Esther en Joya een grote rol.

Ennehhh, Rosa’s crush Neuz? Waar is hij inmiddels? Oomen geeft aan dat ze nog niet zeker weet of zijn personage terugkomt in het boek. “Misschien dat ik wel een oproepje op TikTok plaats of de lezers vinden dat Neuz moet terugkomen of dat Rosa een relatie aan moet gaan met heel iemand anders.”

‘Hoe Overleef Ik’ De podcast

Francine plaatste hierna ook zelf een oproep op TikTok, omdat ze graag met mensen tussen de twintig en dertig jaar oud in gesprek wilde gaan als inspiratie voor haar nieuwe boek. “In 24 uur kreeg ik 4,5 duizend mails met levensverhalen en mensen die aanboden om een gesprek met mij te hebben. Toen heb ik besloten om een podium te bieden aan deze stemmen en ook een podcast te gaan maken, met dieptegesprekken. Deze gesprekken waren stuk voor stuk heel openhartig, ontroerend en aangrijpend, want er komen echt stevige onderwerpen voorbij. Ik vertaal de verhalen in de levens van de karakters uit het boek.”

Daarnaast vertelt Francine dat zij ook inspiratie haalt uit haar eigen leven en het leven van haar kinderen. “Dat kan ook niet anders, want de boeken zijn gedeeltelijk autobiografisch, je kunt ook niet echt goed schrijven in dingen die je zelf niet herkent, dan heb je geen invoelingsvermogen.”

Een rol in de ontwikkeling van tieners

Veel jongeren geven aan dat de ‘Hoe Overleef Ik’-boeken hen hebben geholpen. Maar Francine zelf is erg bescheiden als wij vragen hoe zij haar rol in de ontwikkeling van tieners ziet. ”Ik weet ondertussen dat ik een belangrijke rol heb gespeeld, ook de 4,5 duizend mails waren een grote liefdes-en dankbaarheid shower van iedereen die zei hoe belangrijk, steunend en vormend de boeken zijn geweest en dat ze dat nu eigenlijk nog steeds nodig hebben.”

Natuurlijk zijn wij ook razend benieuwd hoe de schrijfster aan haar survivaltips komt. ”In mij woont er een soort autodidact psycholoog, die ik doctorandus Mol noem, dit is een deel van mij dat geïnteresseerd is in hoe de mind psyche van mensen werkt. Dit deel bedenkt ook de survivaltips.”

In kijkje in de toekomst

Als wij Francine Oomen vragen wat zij het leukste vindt aan haar baan, antwoordt zij: ”Dat ik een soort god ben. Ik kan een wereld scheppen en daarover ben ik de baas, maar dit geeft ook grote verantwoordelijkheid. Ik verdien mijn geld met wat ik het liefste doe en ik heb het gevoel dat ik hiermee een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Er zit een idealisme achter, ik ben dankbaar dat ik dat op deze manier tot uitvoering kan brengen en dat er zoveel respons op is”, vertelt Oomen.

”Ik kijk niet te ver vooruit en ik hoop dit boek waar ik nu mee bezig ben zo goed mogelijk te maken. Een boek waar veel mensen wat aan hebben en ook plezier aan beleven.” Als toevoeging zegt zij nog: ”Dit geldt ook voor de podcast, ik wil een bijdrage leveren.”

Wij sluiten het gesprek af met de vraag of Francine verwacht om nog meerdere boeken uit te brengen. ”Ik heb zo’n voorgevoel dat het er niet één zal zijn”, aldus Oomen. Het boek ‘Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel‘, komt 12 september uit en is al beschikbaar voor pre-order.

Van Hyves tot kneedgum: deze 25 dingen herken jij sowieso uit je kinderjaren