Kim van der Blom
Kim van der Blom Life 19 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Vind jij het lastig om geld te sparen? Deze TikTok-budgettips kunnen jou misschien wel helpen!

December is altijd een dure maand. Al die cadeaus zijn niet goedkoop en dat merk je wel aan je spaarrekening. In januari moeten we op de blaren zitten maar het is ook het perfecte moment om je financiën op een rijtje te zetten en te kijken naar de beste budgettips.

Gelukkig kan je hele handige tips vinden op jawel.. TikTok.

Budgettips op TikTok

Misschien heb je zelf al een spaardoel opgesteld voor het nieuwe jaar of probeer je nog steeds bij te komen van het tekort van de afgelopen maand. Het is altijd goed om te leren hoe je het beste met geld om kan gaan. En je kan dit heel gemakkelijk leren. TikTok blijkt namelijk ook een goede plek te zijn om budgettips te vinden. Ja, echt waar! Naast make-up hacks en dansjes, delen TikTokkers ook hacks om geld te sparen die je door de maand heen kunnen helpen.

1. Probeer ‘cash stuffing’

Cash stuffing houdt in dat je bedenkt hoeveel geld je elke maand wilt uitgeven en het geld aan verschillende aspecten van je leven toewijst. Vervolgens hou je het budget contant bij je en betaal je alles met contant geld.

Hierdoor kan je visualiseren hoeveel je uitgeeft en krijg je ook te zien op welk gebied je soms te veel uitgeeft. TikTokker @yasminecamilla laat zien hoe zij cash stuffing gebruikt om zich voor te bereiden op een nieuwe maand:

@yasminecamilla

Whole video went up on YouTube today – let’s smash 2022 🙌🏻 #cashstuffingenvelopes #cashcounting #cashstuffing #ukcashstuffing #cashcount #cash

♬ original sound – Yasmine Camilla

2. Maak categorieën

TikTokker @herfirst100k legt in haar video uit dat je niet hoeft te stoppen met het uitgeven van geld om je financiële doelen te bereiken. Ze raadt in plaats daarvan aan om de ‘drie waarde categorieën’ techniek te gebruiken.

De eerste stap is om de aankopen waar het meeste van je geld heen gaat bij te houden. De volgende stap is om drie gebieden van je leven te bedenken die je vreugde brengen. Dit zijn de ‘drie waarde categorieën’. Voor Tori zijn dit reizen, uit eten gaan en planten. Wanneer je die van jou hebt gevonden, kijk je nog een keer naar jouw aankopen. Kijk of ze overeenkomen met de waarde categorieën. Als dit niet het geval is, kun je een gebied vinden waar je makkelijk geld kunt besparen.

@herfirst100k

#ad Spending $ on stuff you love > spending on stuff you don’t. You might ❤️ @MintApp #budgeting #moneytips #debtfree #savemoney #mindfulness #debt

♬ Bird (Instrumental) – BLVKSHP

3. Budgetteren met een lage inkomen

TikTokker @amoochlife maakte een video met een techniek speciaal voor mensen met een laag inkomen of hoge schulden. Ze raadt aan om te kijken wat je in twee weken verdient en verdeelt dit in twee loonstroken. Ze legt uit: “Je gaat je maandelijkse uitgaven van meest belangrijk naar minst belangrijk opsommen.” Dan “ga je de exacte of geschatte bedragen naast elke uitgave opschrijven.”

Zo kan je ervoor zorgen dat je eerst je salaris uitgeeft aan belangrijke dingen zoals huur en rekeningen. De tweede loonstrook kan je aan minder belangrijke categorieën uitgeven. Het is wel een techniek die waarschijnlijk makkelijker is voor mensen die wekelijks worden betaald.

@amoochlife

Budgeting to save for low income #personalfinance #visionboard #millenials #learnsomethingnew

♬ Pennies From Heaven – Remastered – Louis Prima

4. Spaar niet wat er overblijft na het uitgeven, maar geef uit wat er overblijft na het sparen.

TikTokker @krish.kara leert ons over het veranderen van de manier van denken als het gaat om spaardoelen bereiken. In plaats van het sparen van restjes die je overhoudt na een grote uitgave, kan je elke maand een bepaald bedrag toewijzen voor je spaarrekening en uitgeven wat er op je rekening staat. Dit vereist wel vastberadenheid en wilskracht.

@krish.kara

10 Second Budgeting Tip for 2022 #LearnOnTikTok #personalfinance #tiktokschool #savingmoney #learn #budgeting #budgetingtips #education #howtobudget

♬ Pope Is a Rockstar – Sales

5. Organiseer je bankrekening

TikTokker @queerd.co is een populaire financiële onderwijzer. Ze legt onder andere uit hoe belangrijk het is om ten minste vier bankrekeningen te hebben. Volgens Ellyce zijn dit de vier rekeningen die je moet hebben: een rekening voor het betalen van facturen, een dagelijkse bestedingsrekening, een korte termijn spaarrekening en een rekening voor je langetermijninvesteringen.

@queerd.co

What accounts u should have!! #moneycoach #budgeting #savingmoney #moneytips

♬ original sound – Ellyce- Financial Educator 💸

Jezelf beter leren kennen? Kom meer te weten over jouw sterrenbeeld in Neptunus