Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Beauty en Style 4 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Volgens experts: alles wat je moet weten over het genezingsproces van een tatoeage

Waarschijnlijk weet je veel over het laten zetten van een tatoeage en hoe deze er daarna genezen uitziet, maar het genezingsproces zélf is een groot vraagteken. Toch is het belangrijk om te weten wat er met je lichaam gebeurt als je een tattoo laat zetten. Hoelang duurt het genezingsproces van een tatoeage? Doet het pijn? En hoe zie je wanneer de tattoo niet goed geneest?

Hier lees je alles wat je moet weten over het genezingsproces van een tatoeage, volgens experts.

Het genezingsproces van een tatoeage

Dermatoloog Dr. Liza A. Moore en tattoo artist Adam Makharita vertellen over het genezingsproces van een tatoeage. Het duurt ongeveer één maand totdat een tatoeage genezen is – in alle normale gevallen. Uitzonderingen zijn tattoos waar meer kleur in is verwerkt en bij tatoeages op je voeten/benen. Deze duren vaak langer dan wanneer je een tattoo laat zetten op bijvoorbeeld je arm.

Psst, sla dit artikel op met Pinterest.

De fasen van het genezingsproces zien er zó uit:

Fase 1: Dag 1-3

De eerste paar dagen is je tatoeage waarschijnlijk een beetje rood en opgezwollen. De eerste twee dagen kan het ook nog gevoelig zijn – dit zal steeds minder worden en daarna helemaal verdwijnen. In deze fase van het genezingsproces kan je tatoeage ook nog bloeden.

Fase 2: Dag 4-14

Tijdens de tweede fase van het genezingsproces van een tatoeage zal de tattoo zichtbaar genezen. De bovenste laag van je huid valt eraf, dit kan onwijs jeuken. Het voelt een beetje alsof je een zonnebrand hebt opgelopen. Probeer juist niet te krabben – ook al weten we hoe moeilijk dit is …

Fase 3: Dag 14-30

Na 14 dagen zal je je nieuwe tatoeage nog maar nauwelijks voelen. De tattoo ziet er nu waarschijnlijk iets dof uit, maar dit komt straks helemaal goed. Na één maand krijgt de tattoo zijn ‘normale’ kleuren. De genezing gebeurt nu alleen nog maar onder je huid, dit zal nog drie tot zes maanden doorgaan.

Tips bij het genezingsproces van een tatoeage

Probeer er zo weinig mogelijk aan een tatoeage te zitten. Dit is een heel belangrijke tip, als je je tatoeage aanraakt voordat het genezen is kan het namelijk ontstoken raken. Je kan hier een soort protectie voor gebruiken tijdens de eerste week. Waarschijnlijk doet de tattoo artist al iets op je tatoeage om hem te beschermen voor de eerste paar dagen.

Daarna kan je de tattoo schoonhouden door hem voorzichtig te wassen met antibacteriële zeep. Je moet zelf weten of je dit gaat doen, het kan zeker geen kwaad.

Lees ook: De ‘Barbie sole’ tattoo onder je voet is de nieuwe trend en wij zijn verkocht