Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Beauty en Style 3 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: is het beter om je gezicht voor of na het douchen te wassen?

Je gezicht wassen, het lijkt in eerste instantie niet heel ingewikkeld. Toch kan dit deel van je skincareroutine een grote impact hebben op je huid als je het fout doet. Waarschijnlijk is jouw ochtend- of avondroutine in de douche net als die van vele anderen: je maakt je haar nat, wast het met shampoo, je doet conditioner in, dan je gezicht wassen, ook je lichaam wordt gewassen en dan spoel je je conditioner uit. Als je dit doet, betekend dat je altijd al een fout maakt…

Wij spraken hierover met een huidexpert en over of je je gezicht beter voor of na het douchen kan wassen.

Je gezicht voor of na het douchen wassen?

Op deze vraag heeft huidexpert Jasmina Vico één duidelijk antwoord: “you should never, ever wash your face in the shower”. Dit heeft als reden wat je gezicht met een hele andere temperatuur gewassen moet worden dan je lichaam. Hoe verleidelijk een hete douch ook is, dit kan heel beschadigend zijn voor je huid. Heet water droogt je huid uit en zorgt voor extra roodheid en irritaties.

Voor al de bovenstaande redenen moet je je gezicht dus wassen met lauw water. Als je dit verandert in je skincare-routine zal je snel verbeteringen van je huid gaan zien.

De conclusie

Het maakt dus niet uit wanneer je je gezicht gaat wassen, maar doe het vooral niet onder de douche. Het zorgt namelijk niet alleen voor irritaties, maar het te hete water kan er ook voor zorgen dat alle natuurlijke oliën van je gezicht worden afgewassen en deze zijn juist zo goed voor je huid.

Aan de ene kant kan je gezicht zo extra vet worden, omdat je huid wordt getriggerd om meer olie aan te maken. Aan de andere kant maak je een droge huid zo nóg droger dan dat deze al was met dit te heet water. De reactie van je huid hangt van je huidtype af. Gelukkig hebben we voor beide opties tips en tricks die je kan proberen om deze problemen op te lossen.

Hier kan je meer lezen over een vette huid en hoe je er vanaf komt. Over een droge huid kan je hier meer lezen.