Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 23 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Wanneer het hoog tijd is om je haarborstel te vervangen (ja, dat is nodig)

Betrapt. Jij gebruikt al sinds de middelbare school (of misschien wel langer) dezelfde haarborstel. En wat blijkt nou? Dat moet je niet doen. Haarborstels zijn dé plek voor bacteriën en andere viezigheid en je raadt het al – dat komt steeds weer op je hoofd terecht iedere keer dat je borstelt. Yikes.

Dat klinkt niet alleen vies, het is vooral niet goed voor je hoofdhuid. Maar wanneer is je haarborstel dan toe aan vervanging? We praten je bij.

Je haarborstel vervangen

Goed. Je haarborstel (die waarschijnlijk al een lange tijd meegaat) zit vol met bacteriën, roos en andere viezigheid. Dat kan weer leiden tot irritaties en het kan zelfs zo erg worden dat je haarzakjes verstopt raken en puistjes ontstaan. Je haarborstel vervangen is dus echt nodig. Experts vertellen ons er alles over.

Waarom het nodig is

We zeiden het natuurlijk net al, maar je haarborstel is niet de schoonste beautytool uit je badkamerkastje. De bacteriën en stof dat aan je borstel blijft kleven, kan je maar moeilijk schoonmaken. Last van roos? Dan breng je iedere keer weer de roos terug op het haar als je gaat borstelen.

Daarnaast gaat je haarborstel ook minder goed ‘werken’ na verloop van tijd. Vooral als de borstelhaartjes missen of stuk gaan. Je krijgt je haren dan namelijk niet goed glad, waardoor je steeds vaker met hitteproducten aan de slag zal gaan, zoals een stijltang. Ook goed om te weten: als je veel haarproducten gebruikt (voordat je gaat borstelen), is je haarborstel ook vaker toe aan vervanging.

Je haarborstel reinigen

Waarschijnlijk trek je eens in de zoveel tijd alle haren uit je borstel (zo niet, doe dat dan asap), maar eens in de zoveel tijd een diepe reiniging doen is ook niet verkeerd. Hoe? Eerst verwijder je al het haar uit de borstel, spoel hem vervolgens uit met warm water en een beetje shampoo.

Als je een houten borstel hebt moet je er rekening mee houden dat je hem niet helemaal onder water dompelt, een plastic borstel zou je in een bad of kom met water kunnen weken, maximaal twintig minuten.

Zó lang gaat-ie mee

Wanneer weet je dat je haarborstel moet vervangen. Nou, het spreekt best voor zich. Als je borstel geen borstelhaartjes meer heeft, is het tijd voor een nieuwe. Als het kussentje waar de haartjes in zitten te zacht is of als er scheuren in komen, is het ook tijd om een nieuwe borstel aan te schaffen.

Werk aan de winkel, dus. Er wordt geadviseerd om je haarborstel om de zes tot twaalf maanden te vervangen, zéker als-ie van plastic of rubber is. Als je een haarborstel met varkenshaar hebt, moet het elke zes maanden worden vervangen.

Da’s nog niet alles. Hoe lang je haarborstel exact meegaat, hangt ook af van de kwaliteit van de borstel, het type en de textuur van je haar én alle producten die je aanbrengt. Er is dus geen vaste regel. Let vooral goed op de bovenstaande tekenen. Toe aan een nieuwe? Kies dan een kwalitatieve borstel die sowieso al langer meegaat.