Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 4 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

4x de meest voorkomende haarbeschadigingen en wat je eraan kan doen

Van heet föhnen tot een overkill aan allerlei producten: ons haar heeft heel wat te verduren. Dat kan weer zorgen voor haarbeschadigingen. Dat klinkt iets erger dan het is. Haarbeschadigingen komen veel voor en gelukkig kan je er ook veel aan doen.

Wij vertellen je de vier meest voorkomende haarbeschadigingen én wat je eraan kunt doen.

Meest voorkomende haarbeschadigingen

Hoewel de volgende haarbeschadigingen veel voorkomen, is het natuurlijk wel zo belangrijk om het ook weer te fixen. Als je merkt dat je haar futlozer is of je punten ineens veel sneller splijten, is het misschien hoog tijd om dit lijstje eens bij langs te gaan.

1. Dode puntjes

Een van de haarbeschadigingen die geheid opvalt, zijn gespleten haarpunten. Het vervelende is ook dat je aan gespleten haarpunten niet heel veel kunt doen. Je haar knippen is écht het beste advies. Sterker nog, wanneer je om de twee maanden (minstens) naar de kapper gaat, zullen je punten lekker gezond blijven. Een kleine knipbeurt kan al verschil maken.

Helemaal als je fijn haar hebt, is het belangrijk om regelmatig naar de kapper te gaan (zodra dat van tante Corona weer mag). Denk maar eens aan deze vergelijking: je kan makkelijker één vel papier scheuren, dan tien velletjes papier. Ha.

2. Haarbeschadigingen door verven

Wie zelf wel eens aan de slag is gegaan met haarverf óf binnen no-time van een donkere kleur naar heel licht wilde, kent het wel: haarbeschadiging door haarverf of bleek. Als je last heb van haarbeschadigingen door een van deze twee handelingen, zit er niks anders op dan je haar uit te laten groeien.

Wil je je haar wel (blijven) verven, maar niet te veel schade aanrichten? Zoek dan een goede professional die weet wat-ie doet. Bovendien kan je er na een kappersbezoekje thuis ook voor zorgen dat je kleur langer mooi blijft: niet wassen met verkeerde shampoos bijvoorbeeld.

3. Hittebeschadiging

Dat haarbeschadiging kan worden veroorzaak door hitteproducten zoals een föhn of styling tool, is nothing new. Hoe je dat het beste kan voorkomen? Door in de eerste plaats gebruik te maken van een hittebeschermer. Daarnaast doe je er goed aan om te kijken naar de warmte-instelling. Kies voor een temperatuur die past bij jouw haartextuur.

Enne, vergeet ook niet dat het nodig is om je styling tools geregeld schoon te maken. Dít gebeurt er namelijk als je dat niet doet.

4. Uitdunning of haaruitval

Een vervelende vorm van haarbeschadiging, is haaruitval of steeds dunner wordend haar. Let op: deze twee dingen zijn niet hetzelfde. Dunner wordend haar kan je merken aan bijvoorbeeld een steeds dunnere paardenstaart, en haaruitval merk je aan veel uitvallende haren, tijdens bijvoorbeeld het borstelen.

Dunner wordend haar is iets wat veel voorkomt en kan worden voorkomen door te letten op je voeding, voldoende te drinken (een gehydrateerde hoofdhuid is essentieel bij het voorkomen van dunner wordend haar) en voldoende te bewegen. Haarverlies kan worden veroorzaakt door meerdere dingen, zoals stress, medicatie, roos, bepaalde ziekten of allergische reacties. Als je last hebt van haaruitval, kan het fijn zijn om hulp te zoeken bij een dermatoloog.