Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Life 20 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

13 dingen die je gegarandeerd herkent als je uit Groningen komt

Hoewel ik inmiddels al zo’n vier jaar uit Grunn ben verdwenen, ontdek ik iedere keer weer dingen die ik herken als echte Stadjer. Zo zijn er typische zinnen die alleen wij Groningers begrijpen en lijkt het voor de rest van Nederland een hele opgave te zijn om meer dan een uur te treinreizen, terwijl ‘wij’ niks anders zijn gewend. Wedden dat jij deze 13 dingen ook herkent als je uit Groningen komt?

Pak de bingokaart er maar bij.

Herkenbaar als je uit Groningen komt

Groningen. Grunn. De provincie in het hoge noorden van ons land. Met als hoofdstad de Metropool van het Noorden, Stad, waar d’Olle Grieze staat te shinen. De provincie die geregeld in het nieuws komt vanwege de gaswinning. Sterker nog, grote kans dat jij weleens een aardbeving hebt gevoeld. En da’s nog niet alles, want de volgende 13 punten herken je ook gegarandeerd:

1. Mensen denken dat Groningen het einde van de wereld is

Hoewel je vanaf Groningen in zo’n drie uur in Limburg bent, denken mensen dat Groningen héél ver weg is. Sterker nog, soms lijkt het erop alsof anderen denken dat Groningen aan het einde van de wereld is.

2. Je vindt treinreizen niet erg

Dat brengt ons direct bij punt 2. Voor jou als Groninger is treinreizen geen probleem. Je bent eigenlijk niet anders gewend. Een uurtje in de trein om naar school of stage te gaan in Zwolle is niet gek. Voor andere mensen in ons land klinkt dat als een heuse marteling. En wij? Wij denken een uur treinen?! Da’s niks.

3. Je weet het verschil tussen een vlieg en een mug niet

Tip voor de vrijgezelle ladies: als je een vriend(in) uit Brabant krijgt, gaat-ie héél raar opkijken als je het over een mug hebt, terwijl je een vlieg bedoelt. Anyway, voor ons Groningers zijn een mug en vlieg hetzelfde. Dat prikbeestje (mug, dus) noemen we een neefje, en een vlieg is wat ons betreft een vlieg óf een mug, het kan allebei. Confession: ik weet het verschil nog steeds niet goed.

4. Mensen zijn verbaasd als je zegt dat je uit Groningen komt

Als je aan anderen (niet-Groningers) vertelt dat je uit Groningen komt, zijn ze verbaast. Wonen daar niet alleen boeren? En hoor je dan niet zo’n knauwend accent te hebben? 🙄

5. Je kan goed Duits verstaan

Plat Gronings lijkt ontzettend erg op Duits, of andersom.

6. En stiekem ook het dialect, alleen praat je het nooit

Je kan plat Gronings verstaan. Maar zelf praten? Nope, bist mal?

7. Jij kent dorpen die niemand anders kent

Als je bent opgegroeid in een dorp, en ging studeren in de stad of regelmatig met de trein reisde, ken je gegarandeerd dorpen die niemand anders kent.

8. Jij hebt het over ’20 over’ als je ’10 voor half’ bedoeld

Klokkijken doen Groningers anders. Waar niet-Groningers zullen zeggen dat het ’10 voor half 1 is’ zeggen wij Groningers dat het ’20 over 12’ is. Eigenlijk helemaal niet zo gek toch?

9. En soms zeg je nog meer rare zinnen

Je gaat op boodschap, in de douche en over drie maand twee week op vakantie.

10. Je weet hoe de eierbal smaakt

De aaierbal. Het is eigenlijk een schande dat-ie buiten onze provincie nauwelijks bekendheid heeft. Bij elke automatiek, snackbar of cafetaria kan je in Groningen wel een eierbal krijgen.

11. Oneindig lang doorfeesten is voor jou geen probleem

Want – toen het nog kon – kende Groningen geen sluitingstijden. Oók zonde dat dat buiten onze provincie niet geldt.

12. Het gras van het Noorderplantoen is je lijflied

Ooooh, als dit lied op kwam terwijl je helemaal bezweet in de Shooters stond. Traanogen.

13. Elkaar kussen als begroeten? Tou eem!

Goed. It’s safe to say dat Groningers best een beetje afstandelijk zijn. Waar het in andere provincies gebruikelijk is om elkaar te kussen als begroeting (is dat iedere keer als je elkaar ziet?), moeten Groningers daar niks van weten. Wij zeggen gewoon ‘moi’ van een afstand en gaan weer door.

Deze 18 uitspraken ken je zeker als je uit Groningen komt