Emma Toussain
Emma Toussain Food 13 jul 2023
Leestijd: 1 minuut

Het is internationale dag van de friet: in deze gemeentes vind je de meeste snackbars

Vandaag is het de wereldwijde dag van de Franse frietjes. Hoera! En om dat te vieren is Het Grote Snackbar Onderzoek gehouden door Thuisbezorgd. Snackend Nederland in kaart gebracht aan de hand van data en inzichten van de 5.000 snackbars die door heel Nederland verspreid zijn. Want we zijn gek op friet en frituur in Nederland. Met name op zondag, want dan eten Nederlanders het liefste hun vette hap.

geIn de meeste gemeenten is de laatste dag van de week hét moment om frituur te laten bezorgen aan huis (49%). Andere populaire snackdagen zijn vrijdag (24%) en zaterdag (19%).

Friet of Patat?

We hebben allemaal een vermoeden waar de grens ligt. Zeg jij ‘friet’? Dan gaat men ervan uit dat je onder de grote rivieren woont. Om voor eens en voor altijd antwoord te geven op deze vraag heeft Thuisbezorgd.nl de exacte grens in Nederland in kaart gebracht. Op basis van de menukaarten van snackbars door het hele land kun je die grens terugvinden in Het Grote Snackbar Onderzoek. Daar is ook per gemeente terug te zien wat de favoriete dag in de week is om frituur te bestellen.

De meeste snackbars van Nederland

Een vette hap op elke hoek van de straat, of moet je wat verder fietsen naar de lokale friet- of patatboer? De ‘snackbar dichtheid’ verschilt sterk per gemeente. Thuisbezorgd.nl bracht het aantal snackbars per 1.000 inwoners in kaart. En wat blijkt? Zeeland, Groningen en Friesland zijn dé snackbar gemeentes van Nederland.

Zeeland: gemiddeld 0,51 snackbars per 1.000 inwoners
Groningen: gemiddeld 0,38 snackbars per 1.000 inwoners
Friesland: gemiddeld 0,38 snackbars per 1.000 inwoners

Het volledige overzicht van snackbars per gemeente en provincie vind je in Het Grote Snackbar Onderzoek.

De nieuwe Miss Nederland heeft een realityachtergrond en we kennen haar allemaal