Renée
Renée Love & Seks 10 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Ben je keer op keer bang om afgewezen in de liefde? Door dít te doen doet het veel minder pijn

In een (beginnende) relatie geef je je ziel en zaligheid, maar niets kan je zoveel pijn doen als een afwijzing in de liefde. Vind je jezelf inmiddels een expert op dat gebied? Dan kun je één ding volgens experts doen om de pijn je niet meer zo te laten raken: van jezelf houden.

Klinkt zweverig, maar dat is het niet. Een afwijzing in de liefde is onwijs pijnlijk en je wenst het niemand toe. Maar één ding is zeker, je gaat er makkelijker mee om als je het zogenaamde self love hoog in het vaandel hebt staan.

Omgaan met een afwijzing in de liefde

Verliefd zijn is de mooiste periode ooit, maar tegelijkertijd ook je meest kwetsbare. Terwijl jij je openstelt voor een nieuw persoon in je leven bestaat de kans dat hij of zij op een gegeven moment voor zichzelf kiest in plaats van voor jullie.

Er gaat van alles door je hoofd. Ben je leuk genoeg? Goed genoeg? Wat mist er bij jou dat een persoon niet voor je wil gaan? Drie keer raden: een afwijzing betekent niet dat je niet goed genoeg bent. Daarom is het volgens experts én volgens ons zo belangrijk om van jezelf te blijven houden voordat je je liefde aan iemand anders geeft.

Hoe dan?

Volgens Dr. Gary Brown, een belangrijke relatietherapeut uit Los Angeles, is de eerste stap om je inner criticus te erkennen als je met afwijzing wil leren omgaan.

“Vraag jezelf af, wat is de gezonde toegevoegde waarde van je innerlijke criticus? Wat kan je ervan leren? Zijn er dingen bij jezelf waarnaar je moet kijken? Je hebt een kans om te leren en te groeien met deze kennis. Het heeft kracht nodig om naar jezelf te kijken en soms vinden we het helemaal niet leuk wat we zien. Maar als we zelfbewustzijn omarmen, kunnen we de kans vergroten dat het de volgende keer beter uitpakt.”

Werk aan zelfcompassie

Een ander belangrijk punt is zelfcompassie. Volgens een onderzoek van de University of Arizona hebben gescheiden mensen met veel zelfcompassie minder negatieve gedachtes, minder vervelende dromen over de scheiding en kijken ze minder negatief terug op de scheiding zelf.

Nu is een scheiding in jouw geval waarschijnlijk niet van toepassing, maar het is wel een punt waarvan je wil leren. De volgende drie punten zijn belangrijk volgens Dr. Kristin Neff, onderzoeker en auteur van het boek Self-Compassion:

1. Behandel jezelf zoals je een vriendin zou behandelen

Zodra die criticus in je begint te praten, ben je hard voor jezelf. Behandel jezelf daarom zoals je je beste vriendin zou behandelen. Wedden dat je dan veel liever bent voor jezelf?

2. Weet dat je niet de enige bent die dit gevoel ervaart

Iets waar je veel steun uithaalt is simpelweg weten dat je niet de enige bent die is afgewezen in de liefde. Hoewel je je op dit moment misschien alleen voelt, ben je dat niet. Probeer je daarom niet af te sluiten van de rest van de wereld.

3. Geef mindfulness een kans

Om kalm te worden en de negatieve stemmen in je hoofd weg te krijgen helpt mindfulness. De meditatie en ademoefeningen helpen je om rustig te worden als je emoties de overhand nemen, terwijl de negatieve gedachtes een plekje krijgen.

Lees ook: 5x de beste mindfulness apps voor als je even je hoofd leeg moet maken