Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Haar 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hyaluronzuur is geweldig voor je huid, maar werkt het ook op je haar?

We weten inmiddels dat zuren in verzorgingsproducten goed zijn voor je huid want ze maken ‘glad’ en herstellen de huidoppervlakte. De vraag is nu of hyaluronzuur ook net zo’n goede werking heeft voor je haar. Deze stof komt namelijk steeds vaker voor in haarproducten en ook gebruiken veel TikTokkers het serum op hun lokken.

Maar heeft ons haar dit wel echt nodig?

Zuren in je haarverzorging

We zien het de laatste tijd steeds vaker, dat ingrediënten uit huidverzorgingsproducten ook in haarproducten zitten. Zo zijn er shampoos met salicylzuur die roos aanpakken, antioxidanten om je haar te beschermen tegen vervuiling en schade en shampoo met glycerine voor een moistureboost. Nu is het tijd voor hyaluronzuur.. maar in hoeverre is dit product echt van belang in je haarverzorging?

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een stof die watermoleculen goed kan binden en vasthouden. Het zorgt dus voor een goede hydratatie, iets wat van belang is als je je huid gezond wil houden. Ook kunnen we ons voorstellen dat ‘gehydrateerd’ haar beter is dan die droge lokken.

Is het goed voor je haar?

Hyaluronzuur zorgt ervoor dat vocht beter vastgehouden wordt. Het watergehalte van je haarvezels kan positieve invloed hebben op de sterkte en gezondheid van je haar. Dit is wel afhankelijk van de conditie van de vezels en dit heeft dan weer te maken met in hoeverre je haar al beschadigd is.

Ook is het zo dat een overmatige hoeveelheid water in de haarvezel leidt tot meer klitten en het zorgt er ook voor dat je haar vatbaarder wordt voor kamschade. Veel voordelen voor je haar heeft hyaluronzuur dus niet. Je haar kan er wel door gaan glanzen maar dit is tijdelijk! De structuur van je haar wordt dus niet verbeterd.

Is hyaluronzuur wel goed voor je hoofdhuid?

Het smeren van hyaluronzuur op je haar zelf is dus niet echt goed voor je haar, gelukkig heeft het gebruik wél positieve effecten op je hoofdhuid, want ja, het is huid. Je kunt deze stof gebruiken om plaatselijk te hydrateren en zo houdt het je hoofdhuid mooi en gehydrateerd. Hierdoor kan het je helpen van een droge hoofdhuid (bye schilfers!) af te komen of dit juist te voorkomen.

Welke producten met hyaluronzuur moet je wel gebruiken?

Je kan een serum gebruiken voordat je je haar wast om je haar te hydrateren en te beschermen tegen de lucht die ons haar beschadigd bijvoorbeeld. Een goed serum is deze van The Inkey List

Last van roos of vet haar? Dit probeert je hoofdhuid je te vertellen