Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Goed om te weten: ingrediënten die je wil vermijden in lippenbalsems

Onmisbaar in eigenlijk iedere tas: lippenbalsem zijn een universal essential, helemaal in de winter. Even smeren – terwijl je aan het werk bent, of wanneer je in de auto zit, als je wakker wordt, ga maar door – en je lippen voelen niet meer aan als schuurpapier. Toch kan het ook voor meer problemen zorgen, helemaal als je bepaalde ingrediënten op je lippen smeert.

Heb je je ooit afgevraagd wat er eigenlijk in lippenbalsems zit? Déze ingrediënten moet je in ieder geval vermijden.

Ingrediënten in lippenbalsems om te vermijden

We gebruiken lippenbalsems allemaal tegen droge lippen, maar wat nou als bepaalde ingrediënten er júist voor zorgen dat je lippen droger worden? Voor je het weet blijf je smeren als een gek, en leidt het haast tot een verslaving.

En denk maar eens na: als je lippenbalsem opsmeert, eet je in feite je lippenbalsem. Not so fun fact: als je elke dag lippenbalsem zou gebruiken, eet je jaarlijks zo’n vier hele stiften. Als daar ingrediënten in zitten die niet goed voor je zijn, doe je er goed aan om eens te zoeken naar een gezonder alternatief. Voor jou, je lover (die je kust) én het milieu. Maar op welke ingrediënten moet je dan letten?

Synthetische was

Een veelvoorkomend ingrediënt wat in lippenbalsem kan voorkomen is synthetische was en ingrediënten die van aardolie zijn afgeleid, zoals paraffine of minerale olie. Ze kunnen sporen van schadelijke stoffen bevatten. Erger nog: het verfijningsproces heeft ontzettend veel impact op het milieu.

Cyclische siliconen

Een ander ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan formules van lippenbalsems, zijn cyclische siliconen. Die worden toegevoegd aan lipproducten om het gevoel te geven van gehydrateerde lippen, terwijl het niet een échte behandeling doet.

Andere benamingen

Of in jouw favoriete lippenbalsems bepaalde ingrediënten in zitten die je het beste kan vermijden, kan je niet zien aan de verpakking of het product zelf. Check in de ingrediëntenlijst of je de volgende ingrediënten ziet staan, deze kan je het beste vermijden volgens de Consumentenbond:

  • Cera microcristallina
  • Ceresin
  • (Hydrogenated) Microcrystalline wax
  • (Hydrogenated) Polyisobutene
  • Mineral oil
  • Ozokerite
  • Paraffinum (liquidum)
  • Petrolatum
  • Polyethylene
  • Polybutene

Wat voor lippenbalsem kies je dan?

Oké, nu we weten wat je het beste kan vermijden wat betreft lippenbalsems, is het ook goed om te weten wat je dan wél kan kiezen. De veiligste keuze is kiezen voor een lippenbalsems van natuurlijke oliën, zoals sheabutter, amandelolie, olijf- of kokosolie. Kies dus ook nooit voor lippenbalsesm met een leuk kleurtje, fijn smaakje of een geur. Het spreekt misschien wel voor zich, maar natuurlijke balsems zijn vrij van rommel, in tegenstelling tot de balsems met tierelantijntjes.