Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Maanden later nog steeds je ex in je hoofd? 3 dingen die je kunt doen om het nu écht af te sluiten

Je ging in eerste instantie door een vreselijke periode net na jullie breuk maar beetje bij beetje ging het steeds beter met je. Je deed leuke dingen met vriendinnen en hebt zelfs wat dates gehad. Je ex vergeten – en dan ook écht helemaal vergeten – blijkt alleen toch lastiger te zijn nu er juist méér tijd overheen is gegaan. Hoe kan dat toch?

Je bent echt niet de enige. Hoewel je soms denkt over iemand heen te zijn, lijkt het soms op de lange termijn of dat verdriet er meer is dan in het begin. En na maanden nog niet over je ex heen zijn, kan behoorlijk lastig zijn en je remmen in andere dingen.

Je ex vergeten

Je ex vergeten doe je niet 1, 2, 3. Zeker niet als jullie veel hebben gedeeld en misschien zelfs al wel samen hebben gewoond. Het voelt als rouwen: iemand waarvan het zo gewoon was dat hij of zij er elke dag was, is er nu nooit meer. Herken jij maanden later nog steeds dat verdrietige gevoel? Denk dan na over deze dingen.

1. Leer accepteren dat het tijd nodig heeft

En dat klinkt heel diep maar er zit absoluut een kern van waarheid in. Accepteer dat je veel tijd nodig hebt om de breuk te verwerken, zeker als er ook iets vervelends is gebeurd zoals vreemdgaan. Zoiets heeft tijd nodig en je kunt niet van jezelf verwachten dat je je daar binnen een paar weken overheen zet.

Accepteren dat je die ruimte krijgt van jezelf, helpt ook om te accepteren dat dat verdriet er maanden later nog kan zijn. Hoe vervelend dat ook is, het is niet erg of raar dat dat het geval is. Het kan zelfs zo zijn dat wanneer je weer een relatie krijgt dit nog gevoelens bij je oproept.

Ook dit nog meegemaakt? Loop je je ex tegen het lijf? Houd dan déze dingen in gedachten om niet compleet ongemakkelijk te worden

2. Praat erover, indien nodig met een professional

Zit je heel erg in de knoop met jezelf door een relatie die is verbroken? Dan kan alleen praten met vriendinnen en familie in sommige gevallen gewoonweg niet voldoende zijn. Het is goed om in zo’n geval te overwegen om dat met een professional te doen. Een breuk kan veel effect hebben op je zelfbeeld bijvoorbeeld.

Als je jezelf lange tijd onzekerder gaat voelen of veel dingen opkropt ga je je mentaal alleen maar minder goed voelen. Zoek in dat geval naar de juiste hulp. Een professional kan je écht verder helpen.

3. Pak je leven op

Ook dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan maar is wél waar. Blijf je leven oppakken zoals je dat ongetwijfeld al deed. Tuurlijk is er ruimte voor verdriet maar doe leuke dingen, zoek contact met je vrienden en familie en zorg er voor dat je lekker in je vel zit. Sport, kook lekker voor jezelf maar geniet ook op z’n tijd van chocolade. It’s all about balance.