Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Life 3 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben jij iemand die op het laatst afzegt? Dan heb je een duistere persoonlijkheid, zo blijkt!

We kennen ze allemaal wel: van die mensen waarvan je eigenlijk al weet dat ze eerst zeggen dat ze komen, om vervolgens op het laatste moment af te zeggen. Kan gebeuren, maar mensen die hier een gewoonte van maken, hebben volgens nieuw onderzoek een duistere persoonlijkheid.

Hier willen we alles van weten. Komt-ie.

Altijd op het laatst afzeggen?

Eerlijk is eerlijk, we zijn allemaal wel eens die persoon geweest die op het laatste moment plannen afzegt. Niet gek ook, soms komt er nou eenmaal wat tussen. Tóch kan het ervoor zorgen – wanneer je er een gewoonte van maakt – dat je een duistere persoonlijkheid hebt.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in Personality and Individual Differences en uitgevoerd onder leiding van Silke M. Müller. Er werden 190 deelnemers onderzocht in de leeftijdscategorie 17 tot 30 jaar.

Het onderzoek

Alle deelnemers moesten een vragenlijst invullen om te kunnen beoordelen in hoeverre ze afspraken op korte termijn zouden afzeggen. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was FOMO (in hoeverre hadden de deelnemers de neiging om FOMO te hebben?) én hoe waarschijnlijk het is dat ze bepaald gedrag vertoonden, zoals impulsiviteit of narcistische trekjes.

Wat blijkt? Degenen die geneigd zijn om altijd maar op het laatst af te zeggen, hebben duistere eigenschappen: impulsiviteit, narcisme en uitstelgedrag. Daarnaast zou het een soort machtig gevoel hebben. Het maakt diegene niet uit dat het voor de ander misschien ongemak bezorgd. Best egocentrisch, don’t you think?

Uitstelgedrag herken je misschien ook wel. Diegene geeft namelijk nooit direct antwoord, maar laat op het laatste moment pas weten of het lukt of niet.

Wat leren we hiervan?

Nu vraag jij je natuurlijk af wat je met deze informatie kunt doen. Nou, als je jezelf herkent in altijd op het laatst afzeggen, zou dat een eigenschap zijn waar je liever afscheid van neemt.

Als je je date of een vriendin hier in herkent, kan dat twee dingen betekenen: of je bent er ook beter af zonder óf ze hebben een betere planning nodig.