Emma Toussain
Emma Toussain Life 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Laten we allemaal stoppen met vapen, het is ‘niet beter voor je’ dan een sigaret

1 op de 5 Nederlandse jongeren heeft in het afgelopen jaar een vape gebruikt. En dat blijft meestal niet bij één keer, want het is bijzonder verslavend. ‘Ja maar het is béééter’, hoor je veel mensen zeggen. Nou, nee. Laten we allemaal eens kappen met die onzin.

Effe lekker vapen?

Met kleurtjes, smaakjes, lampjes en geurtjes worden jongeren bewust verleid en zo jong mogelijk verslaafd gemaakt aan nicotine. Een collectief van verontruste artsen slaat alarm en biedt hulp om meer bewustwording te creëren over de gevaren van vapen.

Vapen wordt door de industrie gepresenteerd als een minder schadelijk alternatief voor roken, maar is enorm verslavend; één vape kan meer nicotine bevatten dan een heel pakje sigaretten, zo vertelt het collectief #artsenslaanalarm. Artsenslaanalarm is een samenwerkingsverband van artsen die zich inzetten voor een rookvrije samenleving en dus ook vapevrije samenleving.

Blijvende schade

Nicotine verstoort de hersenontwikkeling bij tieners, met een verhoogd risico op blijvende schade en mentale problemen tijdens de rest van het leven als gevolg. Nu hoor je dit natuurlijk altijd over dingen die ‘slecht’ voor je zijn, maar als je even nagaat dat dit echte gevolgen zijn is het simpelweg verschrikkelijk. Dat heb je nog niet zo door als je 16 bent, maar later heb je daar echt last van.

Stoptober

In oktober stoppen mensen massaal met roken om een statement te maken en natuurlijk écht in de hoop hier van af te zijn. Laten we dan ook ff massaal stoppen met dat vapen en het verpesten van je lichaam en longen?

Tips om te beginnen met stoppen:

  • Vermijd verleiding: heb je bepaalde vrienden die altijd vapen? Probeer daar duidelijk tegen te zijn en misschien tijdelijk minder mee af te spreken
  • Hou vol: je kunt afkickverschijnselen ervaren, die duren meestal twee tot vier weken. Hou dus vol!
  • Gooi al je vapes weg: alles wat je aan het vapen of roken doet denken gooi je weg

Maxime Meiland wil stoppen met roken, maar haar moeder vindt dat ‘belachelijk’