Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 11 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Zit je mentaal niet zo lekker? Daar kan lezen weleens de oplossing voor zijn!

We hebben allemaal wel van die momenten dat we niet lekker in ons vel zitten. Zeker sinds het begin van de corona crisis, die er bij veel van ons mentaal heeft ingehakt. Geen zorgen, er zijn altijd manieren om jezelf weer op te vrolijken. Wist je dat lezen een van die manieren is die goed helpt hierbij? Wij vertellen je waarom en geven je tips om weer eens vaker dat boek erbij te pakken.

Wist je dat er bewezen is dat lezen voor minder stress zorgt?

Hoe lezen jou helpt je beter in je vel te voelen

Ook al geeft Social Media ons vaak een ander beeld, niemand is altijd gelukkig. Tegenslagen horen erbij, en even niet lekker in je vel zitten is heel normaal. Toch voelen we ons het liefst zo snel mogelijk weer goed.

Wist je dat lezen weleens de truc kan zijn om je snel beter te voelen? Het is namelijk bewezen door onderzoeken dat lezen goed is voor je mentale gezondheid. Een van die onderzoeken zegt zelfs dat 6 minuten lezen per dag al zorgt voor minder stress. Super snel dus!

Ook zorgt lezen voor meer ontspanning in je spieren en voel je je er relaxed door. En datzelfde onderzoek bewees dat lezen zelfs meer ontspannend is dan een wandeling, naar muziek luisteren of een kop thee drinken.

Een ander recent onderzoek liet zien dat door lezen, en dan het liefst een boek dat wat moeilijker taalgebruik gevat, bepaalde signalen naar je hoofd stuurt waardoor je emoties loslaat en je meer fantasie krijgt. Genoeg voordelen dus!

Tips

Ben je overtuigd en wil je meer gaan lezen? Deze tips helpen je daar vast bij.

1.Lees voor je gaat slapen

Zoals het onderzoek al zegt, is zelfs 6 minuten lezen al genoeg om de positieve effecten te ervaren. Daarnaast is lezen voor je gaat slapen beter dan nog even op je telefoon zitten, omdat hierdoor je hersenen ontspannen en je dus sneller moe bent.

2. Zoek een genre dat bij je past

Fantasy? Romans? Zelfhulpboeken? Welk genre je leest, maakt niet uit voor het effect. Zoek dus een genre dat bij je past en dat je echt leuk vindt. Zo wordt het een hobby en iets waar je naar uit kunt kijken.

3. Spreek met jezelf een aantal pagina’s per dag af

Om een gewoonte te maken van lezen, zul je in het begin er tijd voor moeten maken en er een prioriteit van maken. Een goede manier om dit te doen is met jezelf een aantal pagina’s afspreken dat je per dag leest. Bijvoorbeeld 20 per dag, en dit kun je dan opbouwen naar 30, 40, 50, etc.

Zo wen je jezelf aan om elke dag te lezen en is het een soort afspraak met jezelf. En afspraken zijn er om je aan te houden toch? 😉

4. Zet een reminder op je telefoon

Vind je het lastig om meer te lezen, omdat je het simpelweg vergeet? Zet dan een wekker op je telefoon. Bedenk voor jezelf een tijd waarop je elke dag even een boek erbij pakt, en zet om die tijd een wekker. Zo heb je geen excuus meer om het te vergeten.

5. Laat er andere dingen voor

Vaak is de reden voor niet lezen dat ‘je er geen tijd voor hebt’, maar zeg eens eerlijk, hoe vaak zit je doelloos te scrollen op Tiktok of Instagram? Precies. In plaats van je tijd te stoppen in dat soort dingen, leer jezelf aan om in de momentjes die je voor jezelf hebt even een boek te pakken. Veel nuttiger dan Tiktok én beter voor je hersenen. 😉

Lees ook: 5 simpele manieren om meer slaap te krijgen (volgens een expert)