Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Love & Seks 22 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo laat je de ex los waar je nog van houdt maar die zó intens slecht voor je is

Verliefd zijn is iets ongrijpbaars. Het is een prachtig gevoel maar tegelijkertijd kan het voelen als een vloek die over je uit is gesproken. Als je nog verliefd bent op je ex die zó intens slecht voor je is (geweest) ken je de andere kant van de liefdesmedaille. Je wilt niets liever dan loskomen van deze ongezonde liefde.

Het mooie aan de liefde is dat het het een magisch gevoel is. Het leven lijkt mooier en het je het het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt. Maar liefde kan net zo zwart als rooskleurig zijn. Het kan je in het diepste dal trekken en elke keer als je eruit klimt val je weer meters naar beneden. Een gevoel waarvan je niet kunt voorstellen dat je ooit écht aankan. Laat staan dat dit gevoel ooit voorbij gaat.

Alsof er een vloek over jouw liefdesleven heerst

Het liefst willen we allemaal een ‘makkelijke relatie’. Een persoon waarbij we ons veilig voelen, die ons onvoorwaardelijk lief heeft en ons respecteert. Maar zoals bij elke zoektocht kom je hobbels tegen in weg. En rotte appels. Soms héél véél rotte appels voordat je die perfecte rode zoete in je handen hebt.

Op dit moment wil je niets liever dan dat dit donkere gevoel stopt. Soms ben je even goed op weg. Maar het lijkt wel alsof jouw ex wéét wanneer je een zwak moment hebt en dan slaat hij of zij weer toe.

Je giftige ex hoeft je maar een liefdevol Whatsappje te sturen en voordat je het weet ben je weer van hem. Voor even. Of voor iets langer. Het is maar net waar hij zin in heeft. Hij laat je dingen voelen die je niet wil. Je wil rust, maar je wil ook hem. En of je nou dacht dat je hem kon veranderen en dat is mislukt, of dat het uiteindelijk blijkt dat jullie gewoonweg niet voor elkaar gemaakt zijn, omdraaien en het voor altijd vergeten lijkt onmogelijk. Toch is er hoop meiden. Luister en huiver:

Accepteer de situatie

Het beginnen van je éigen leven zonder deze persoon begint met accepteren van de situatie. Waarschijnlijk heb je al honderd keer de deksel op je neus gehad en weet je précies hoe slecht deze liefde voor je is. Accepteer dat deze relatie jou nooit gelukkig gaat maken. Accepteer dat deze persoon jou nooit gaat respecteren. Accepteer dat deze persoon nooit jouw veilige haven kan zijn. Het is hard en lastig. Maar pas als je het écht gaat accepteren kun je beginnen met loslaten.

Concentreer je op de negatieve dingen van je ex

Nu je de situatie hebt geaccepteerd, ga je je focussen op alle negatieve dingen. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar daar bevind jij je helaas nu ook in. Als je in een slechte relatie zit, zijn we geneigd om ons bijna wanhopig vast te klampen aan de goede dingen die er gebeuren. Dat ene lieve sms’je, of dat kadootje dat opeens thuis stond, of de lieve zin die hij/zij in je oor fluisterde. De vraag is alleen of het opweegt tegenover al het negatieve wat er gebeurt. Want wees eerlijk tegenover jezelf; je wil niet voor niets stoppen met hem.Herhaal daarom op ieder moment dat je aan hem denkt de dingen die zijn gebeurd waar je niet trots op bent. De dingen die jou hebben gekwetst, of situaties waarvan je had gewild dat ze anders waren gegaan. Blijf dit doen, ook als het pijn doet. Het zal uiteindelijk blijven hangen in je hoofd. Langzaam zul je een emmer vullen, en als er dan nog één ding gebeurt zal de spreekwoordelijke emmer overlopen. En dan is het genoeg.

Doe dingen die je niet aan je ex doen herinneren

Waarschijnlijk doe je momenteel een hele hoop dingen waarbij je aan die persoon moet denken. Bijvoorbeeld bij het jullie lievelingsrestaurant, zondagen in het park of vakanties naar Spanje. Stop daarmee want dit is écht slecht voor je. Ga dingen doen waar hij nóóit onderdeel van is geweest. Ga weer dingen doen waar jij plezier in had voordat je in deze giftombe terecht kwam. Bezoek een land waar je nooit met hem bent geweest of over hebt gesproken. Bezoek een oude vriendin die nooit onderdeel is geweest van de tijd met hem of haar. Zodra jij herinneringen maakt waar hij/zij géén onderdeel van is kun je op leuke dingen terugkijken waar hij/zij niet bij is. Kill it.

Beeld jouw ideale liefde voor de toekomst in

Tuurlijk, niemand krijgt précies de toekomst waar we van dromen. Maar je hebt vast dingen die jij essentieel in een relatie vindt. Wedden dat hij/zij aan geen enkel punt voldoet? Oftewel: hij/zij ís jouw toekomst niet en dat gaat hij/zij ook nooit worden. Geen enkele vrouw moet een liefde willen die haar minder dan 100% gelukkig maakt en slecht voor haar is. Iedere vrouw verdient de perfecte man/vrouw naast haar. En wie dat is, is voor iedere vrouw anders. Maar deze persoon is het niet. Draai het ook nog eens om: bedenk hoe je leven eruit zal zien als je met hem door zal gaan. Dat is vast niet het beeld wat je vroeger in je hoofd had.

Geef het tijd

Gun jezelf tijd om erover heen te komen. Laat die tranen maar komen Het maakt niet uit. Je hebt vast en zeker genoeg mensen om je heen die jou ontzettend liefhebben en er voor je zijn. Zorg dat je ruimte maakt voor een nieuw persoon in je leven. Laat dit vergif achter je. Doe wat nodig is om af te kicken. Het is het waard. Op een dag word je wakker en zul je merken dat je jezelf een heel klein beetje beter voelt, en iedere dag zal dat steeds een stukje meer zijn. Tot je merkt dat je ex je steeds minder doet.
En dan weet je het: you’re back girl.

Meer advies als je in een liefdesrelatie zit die slecht voor je is: