Redactie
Redactie Food 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De Loempiaradar verzamelt alle loempiakramen op één kaart en wij kunnen niet meer zonder

Loempia’s, wie houdt er niet van? Vegetarisch of gevuld met vlees, deze oosterse krokante rolletjes gaan er bij ons altijd wel in. Maar het vinden van een loempiakraam is niet altijd even makkelijk – ze staan namelijk niet altijd op Google Maps. Gelukkig biedt Loempiaradar de oplossing. Deze website toont waar en wanneer je in jouw buurt een loempiakraam kan vinden.

Wat een uitvinding!

Over loempia’s

Loempia’s zijn van origine een Chinees bijgerecht, waar inmiddels meerdere Aziatische landen een eigen versie van hebben gemaakt. In ieder geval is het altijd een krokant, gebakken deegvel met daarin vullingen als groenten, vlees en garnalen.

In Nederland is voornamelijk de Vietnamese loempia populair, die wat kleiner en smaller is dan de andere loempia’s.

Bron:

Typisch Nederlands

In het begin van de jaren ’80 maakt de Vietnamese loempia zijn intrede als Nederlandse straatsnack. Omdat er al veel toko’s bestonden in Nederland was het voor loempiaverkopers niet moeilijk om aan ingrediënten te komen. Door snacks als de Hollandse haring, kroketten en patat was het Nederlandse volk al langer bekend met streetfood en die loempia paste daar perfect tussen.

Nederland is hiermee het enige land ter wereld waar loempia’s als straatsnack worden verkocht en gegeten. Landen als Vietnam en China beschouwen de loempia eerder als een bijgerecht. Onze wijze van loempia’s eten – vaak met een flinke hoeveelheid chilisaus – is dus een typisch Nederlandse gewoonte!

Loempiarader

Nu maakt Loempiaradar het dus heel makkelijk om een loempiakraam bij jou in de buurt te vinden. Zowel op Instagram als op hun website wordt handig bijgehouden waar er een loempiakraan in jouw buurt open is.

Gebruikers kunnen op de website zelf gemakkelijk een nieuwe loempiakraam toevoegen, waarna Loempiaradar deze zal controleren en toevoegen. Handig hè?