Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Huidverzorging 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Huidproblemen vermijden? Zo vaak moet jij je make-upkwasten schoonmaken

Waarschijnlijk besteed je veel tijd aan je make-up en weinig tijd aan het schoonmaken van je kwasten. Iets waar je verandering in moet brengen! Je kan namelijk een perfecte skincare-routine hebben, maar als je kwasten altijd vies zijn heeft dit weinig zin. Wij vertellen je waarom het belangrijk is dat je je kwasten regelmatig schoonmaakt.

En dit is waarom.

Hoe vaak moet je je kwasten schoonmaken?

Make-upartiesten en dermatologen zeggen dat je je make-up kwasten na elk gebruik moet schoonmaken. Maar laten we realistisch blijven.. haast niemand heeft hier tijd voor. Probeer je kwasten sowieso Ă©Ă©n keer per week goed schoon te maken.

Waarom moet je je kwasten echt schoonmaken?

Het blijkt dat maar liefst 43% van de make-upgebruikers hun make-upkwasten nog nooit heeft schoongemaakt. Hier moet echt verandering in komen want het schoonhouden van je make-upkwasten is namelijk essentieel om de verspreiding van bacteriën en oliën te voorkomen die kunnen leiden tot puistjes, huidirritatie of allergieën. Kwasten zijn ook niet altijd heel goedkoop.. en het liefste houdt je ze lang in huis, toch?

Hoe maak je je make-upkwasten schoon?

Volg deze zes stappen bij het schoonmaken van jouw make-up brushes:

1. Gebruik een make-upborstelreiniger, reinigingspad of een zachte, natuurlijke shampoo, olijfolie of castillazeep.

2. Maak de borstelharen nat met water op kamertemperatuur en breng een paar druppels van de reiniger aan in je handpalm.

3. Bij ronde of koepelvormige make-upkwasten draai je de kwastharen zachtjes rond in je handpalm. Platte kwasten kan je voorzichtig heen en weer slepen over je handpalm.

4. Gebruik je een reinigingsspray voor je kwasten? Dan moet je de kwast na een paar keer sprayen afvegen aan een een schone, zachte handdoek. Vermijd tissues of keukenpapier, omdat deze uiteen kunnen vallen en vezels in de kwastharen kunnen achterlaten.

5. Spoel de make-upkwasten licht af om overtollig product te verwijderen en veeg de borstel voorzichtig af op een schone handdoek.

6. Leg je kwast nooit op een handdoek omdat dit schimmelvorming kan veroorzaken. Ook moet je je kwasten nooit verticaal drogen, aangezien water en vocht in de metalen dop waarmee de borstelharen aan de staaf zijn bevestigd kan lopen. Probeer bij het wassen of spuiten ervoor te zorgen dat dit deel van de borstel droog blijft, want anders zullen de haren losraken of afvallen.

Zo houd je jouw make-up producten schoon