Omani McDaniels
Omani McDaniels Gezondheid 3 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom menstruatiebloed sterker ruikt dan ander bloed

Het is misschien niet zo’n ‘leuk’ onderwerp, maar ongesteldheid is iets wat bij vrouw zijn hoort. Ongesteldheid heeft een geur die anders is dan gewoon bloed en daar is een reden voor. Menstruatiebloed is namelijk meer dan alleen ‘normaal’ bloed.

Wat is menstruatiebloed precies?

Ongesteldheid is niet alleen bloedverlies. Wat eruit komt is veel meer dan alleen bloed. Onder andere bacteriën, vaginale slijm, vloeistof en weefsel komt vrij tijdens jouw maandelijkse bloeding.

Bloed dat lang in de baarmoeder heeft gezeten kan een sterkere geur hebben. De verschillende bacteriën die vrijkomen kunnen ook een sterke geur hebben. Vandaar dat menstruatiebloed vaak heftiger ruikt.

De geur die vrijkomt bij menstruatiebloed hoort niet een té erge visgeur te hebben. Als dat wel zo is, is het misschien verstandig om een dokter te bellen, omdat je misschien een vaginale infectie kunt hebben.

Heb jij ook last van puistjes wanneer je ongesteld moet worden? Dit is wat je wil weten

Manieren om de geur van menstruatiebloed minimaal te houden

Probeer vaak genoeg je tampon of maandverband te vervangen. Dit kan helpen met de geur minimaal te houden tijdens je ongesteldheid.

Ook is het verstandig om het zo droog mogelijk te houden rondom je vagina. Draag bijvoorbeeld katoenen ondergoed of misschien juist helemaal geen. Hierdoor ga je minder zweten.

Zweet

Zweet is misschien niet de voornaamste reden dat het een beetje sterk daar beneden ruikt, maar het kan er wel voor zorgen dat er meer bacteriën groeien, waardoor de geur verergert.

Als je heel veel bloed, kan het ook zijn dat er meer bacteriën groeien, waardoor het sterker ruikt. Vrouwen met een heavy flow zullen daarom meer last hebben van geur.

Het is normaal

Onthoud wel dat het heel normaal is om een wat sterkere geur te hebben tijdens je ongesteldheid. Alle vrouwen hebben het. Maar als je denkt dat ook anderen last hebben van jouw geur, zal dat heel erg meevallen.

Meer lezen?

Geweldig! Dit bedrijf stuurt je gebak als je ongesteld bent