Redactie
Redactie Confession 3 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Mila (20): ‘Mijn vriendinnen geven mij expres verkeerd advies om mij te saboteren’

Verhalen die je liever niet aan de grote klok wil hangen óf aan je eigen vriendinnen wil vertellen, terwijl het wel de hoogste tijd is om je hart te luchten. Say no more. In ‘Confessions’ lees je iedere week verhalen en gebeurtenissen die soms herkenbaar zijn, en soms ook niet. Maar een ding hebben wij allemaal gemeen: ieder van ons heeft wel eens iets meegemaakt of gedacht wat je liever niet openlijk uit. Omdat je denkt dat je de enige bent.

Deze week doet Mila* (20) haar verhaal. Ze begint steeds meer te twijfelen over de intenties van haar vriendinnen.

‘Mijn vriendinnen geven mij expres verkeerd advies’

Mila denkt dat haar vriendinnen haar als een bedreiging zien en daardoor advies geven dat niet in haar voordeel is, maar juist in dat van hen.

Hi Mila, kan jij iets meer vertellen over jouw vriendinnengroep?

”Natuurlijk. Ik zit in een vriendinnengroep van zes meiden en we kennen elkaar al sinds de basisschool. Tenminste, we zaten op dezelfde basisschool, maar waren toen nooit vrienden. Toen we naar de middelbare school gingen groeiden we dichter tot elkaar en raakten we bevriend. Dat is nu al zeven of acht jaar geleden, kan je nagaan.

Het is altijd erg leuk geweest, maar ik merk nu dat de dynamiek onwijs begint te veranderen. Zoals bij iedere groep, hebben wij een paar bepalende meiden en een paar ‘makkelijke’ meiden. Ik had schaarde mezelf altijd onder de makkelijke meiden. Maar nu merk ik dat de houding van één bepalende vriendin tegenover mij best is veranderd en dat de rest van de groep daarin meegaat.”

Op wat voor manier merk je dat haar houding veranderd is?

”Het lijkt wel alsof ze mij ziet als bedreiging. Heel apart. Ik moet wel een ding even goed uitleggen: ik ben de afgelopen drie jaar best wat kilo’s afgevallen en ben erg gaan focussen op sporten en mijn lichaam. Ik ben nu op het punt dat ik helemaal tevreden ben. Zoals veel mensen ook zeggen, heb ik best een ‘glow up’ gehad. Het bizarre is dat ik nu pas merk hoe erg je uiterlijk ook het gedrag van anderen richting jou bepaald. Ik krijg ineens veel meer aandacht van jongens en veel meer complimenten van meiden. Tijdens het uitgaan geven de jongen achter de bar me soms een gratis drankje, dat had ik voorheen echt nooit.

Ik denk dat mijn vriendinnen dit ook opmerken en dat zij mij nu als een soort ‘bedreiging voor hun aandacht’ zien. Heel kinderachtig, maar die vibe voel ik wel. Ze geven me ook adviezen die echt totaal niet kloppen.”

Wat voor adviezen dan?

”Dat ik mijn lange haar af zou moeten knippen en blond moet verven bijvoorbeeld, wat echt totáál niet bij mij gaat staan. Dat weet ik nu al. En als we gezamenlijk klaarmaken voor een avond uit, trekken zij kledingcombinaties uit mijn kast die echt nergens op slaan. Volgens hen zou ik dat ‘echt aan moeten trekken’. Ik heb gewoon het idee dat ze me aan het saboteren zijn en daar word ik best onzeker van.”

*De echte naam van Mila is bekend bij de redactie.