Emma Plasmans
Emma Plasmans Gezondheid 21 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Slaapdeskundige legt uit: dit is waarom je moe bent na een dag niets doen

Je hebt je vast wel eens heel moe gevoelt. Heb jij ook wel eens van die dagen gehad dat je de hele dag niet zoveel hebt uitgevoerd en je toch om 20.00 uur totaal uitgeput en moe bent? Tijdens de quarantainetijd komt het waarschijnlijk veel voor dat mensen zich slomer voelen na een lange dag binnen blijven. Volgens een slaapdeskundige zijn daar goede redenen voor.

Het is niet gek dat de intellectuele lockdown van invloed is op hoe moe mensen zijn. Een expert legt uit dat dit vooral voort kom uit routines die niet meer uitgevoerd kunnen worden. Denk aan minder blootstelling aan zonlicht, verhoogde angst bij het lezen van het nieuws en aan een langere schermtijd (Netflix, Instagram, Facebook, TikTok en ga zo maar door).

Moe zijn is heel normaal

Vanwege al deze factoren krijgen onze hersenen niet dezelfde stimulatie zoals we die gewend zijn. We moeten onze dagen allemaal doorbrengen in dezelfde paar kamers in ons huis met dezelfde paar mensen. Het is dus heel normaal om je daarom slomer en moe te voelen dan normaal. Hier deelt de slaapdeskundige haar expertise en beste adviezen om nieuwe energie op te doen. Lees dus snel door.

1. Maak een nieuwe routine aan.

En houd je daar ook aan ;-). Je denkt vast dat dat lange uitslapen en het minder bewegen, onze energieniveaus zouden verhogen. Maar no way! Het is precies het tegenovergestelde volgens de expert. Ons lichaam heeft er juist baat bij om vroeg op te staan en alle maaltijden op dezelfde tijd te eten. Als jij dus uitslaapt na bijvoorbeeld een Casa de Papel-marathon, breng jij eigenlijk je hersenen en lichaam in een jetlag. Hierdoor word je alleen maar meer moe. Het is daarom verstandig om je schermen uit je slaapkamer te halen zodat je aan voldoende rust komt. Jullie weten wat je te doen staat, girls!

2. Beperk het bekijken van het nieuws

Het is heel logisch dat mensen zich op dit moment nogal angstig voelen. Het helpt dan ook zeker niet om voortdurend het nieuws te lezen. Hoewel het zeker belangrijk is om op de hoogte te blijven van wat er gaande is, is het toch beter om niet de hele dag door het nieuws te checken. Stress veroorzaakt namelijk hyperactiviteit in onze hersenen, maakt cortisol (een stresshormoon) vrij en ons lichaam gaat in de verdedigingsmodus. Hiermee zal dus automatisch onze energie en motivatie dalen.

3. Train je geest en lichaam

Je hebt vast al vaak de intentie gehad om thuis te sporten maar je merkt dat je te lang en te vaak aan je laptop vastgekluisterd zit en het daarom toch niet lukt. Wij hebben misschien wel de beste motivatie om toch je yoga-legging af te stoffen en aan het werk te gaan.

Een expert zegt namelijk dat een fysieke activiteit niet alleen van vitaal belang is om het energieniveau te verhogen (omdat het endorfine afgeeft), maar het bevordert ook geluk. En wie wil er nou niet fit én gelukkig zijn? Wij zeggen, go, go, gooo.

Na al deze informatie tot ons te hebben genomen, hebben wij een advies voor jullie. Haal diep adem, mediteer wanneer je dit fijn vindt en lees een goed boek voor het slapen gaan (in plaats van het lezen van het laatste nieuws). De redactie van Beautify heeft veel baat gehad bij deze tips en is veel minder moe, hopelijk jullie (straks) ook. Zet hem op.

Lees ook:Slapend fit worden? Dit verbrand je in je slaap