Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 29 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix viert vandaag 25ste verjaardag en wij zijn in de war

Happy Birthday to.. Netflix? Huh? Is dat niet iets van de laatste paar jaren? Nope, dat is het niet. Het is vandaag 25 jaar geleden dat Netflix werd opgericht. Het bedrijf begon als ‘simpele’ dienst voor het verhuren en verkopen van DVD’s via de post en later werd het pas bekend als de streamingdienst die we vandaag de dag kennen.

Netflix is jarig

Het feit dat Netflix ongeveer nét zo oud is als wij zijn, dat is maar lastig te begrijpen. Toch is het waar en bestaat het concept al een tijdje. Eerst als postorderbedrijf en tien jaar na het starten begonnen ze met een streamingdienst. Dat bleek een hit.. want al snel werd dat veel populairder dan de verhuur van DVD’s. Allerlei soorten films in één omgeving? Geweldig. In 2010 lanceerde Netflix een apart abonnement voor mensen die alleen maar wilde streamen en in datzelfde jaar begon het bedrijf met het maken van eigen films.

En dat heeft ze geen windeieren gelegd; inmiddels hebben ze de meest populaire producties EVER op hun naam staan. Denk aan Stranger Things, La Casa De Papel, House Of Cards en Squid Game. Toch hebben ze tegenwoordig heel wat concurrentie van bijvoorbeeld HBO Max en Disney+.

Fun fact: in Amerika is Netflix zijn roots nooit vergeten. Daar kan je ‘t ook nog gebruiken als service om films en DVD’s thuis te laten sturen. Net zoals in die goede oude tijd. Vooral fijn voor ouderen die liever op díe manier naar films kijken.

Kijktip

Netflix brengt elke week wel nieuwe content uit en het blijft elke keer maar gekker en gekker worden. Je moet ook écht even Untold: The Girlfriend Who Didn’t Exist kijken. In het zesde deel van de filmserie zoomen makers Tony Vainuku en Ryan Duffy in op het verhaal van atleet Manti Te’o. Hij zit in zijn senior year en speelt American Football op het hoogste level. Toch gaat hij door een zware periode, want op dezelfde dag in 2012 overlijden zowel de oma als de vriendin van Manti. Iedereen leeft met hem mee. Maar dan wordt er een bizarre ontdekking gedaan: de vriendin van Manti heeft nooit bestaan. Say what?

Oh NO! Fans van Stranger Things ontdekken grote fout in seizoen 4