Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 7 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Obsessive Love Disorder is écht een aandoening en je raadt het al: het heeft te maken met een obsessie hebben voor iemand

OCD kennen we allemaal, denken we allemaal te hebben maar vergis je zeker niet. Heb je écht OCD? Dan kan dat enorm veel negatieve effecten hebben op je leven. Zo klinkt ook Obsessive Love Disorder (OLD) als een grap maar dat is het zéker niet.

““Obsessive Love Disorder” (OLD) refers to a condition where you become obsessed with one person you think you may be in love with. You might feel the need to protect your loved one obsessively, or even become controlling of them as if they were a possession.”

Obsessive Love Disorder

Obsessief bezig zijn met één persoon dus waarvan je denkt dat je er hoteldebotel op bent. Echter is die obsessie zodanig heftig dat je iemand wilt beschermen en controleren alsof het je bezit is. En dat klinkt inderdaad enger dan gewoon een grapje.

Ben jij ook wel een beetje jaloers in je relatie? 6 x tips om te dealen met je jaloezie (of die van je partner)

De symptomen van deze aandoening op een rij:

 • Obsessieve gedachten over de ander
 • Overweldigende liefdesgevoelens voor de persoon in kwestie
 • Het gevoel hebben de ander te moeten beschermen tegen alles en iedereen
 • Extreem jaloers zijn
 • Negatief zelfbeeld
 • Het gevoel hebben de persoon te bezitten
 • Hulp zoeken bij OLD

  Dat valt dus zeker niet mee en kan enorm beangstigend zijn. Zowel voor de persoon in kwestie met Obsessive Love Disorder als voor de persoon waarop degene verliefd is. Het is voor mensen met deze aandoening ook maar moeilijk om afwijzing te accepteren en vaak zullen ze dus doorgaan met de ander obsessief ‘stalken’.

  Duidelijk is wel dat wanneer iemand last heeft van Obsessive Love Disorder hij/zij daar hulp voor moet krijgen van een therapeut. Deze persoon is in staat om de oorzaak van het probleem te achterhalen (want daar is vaak het een en ander aan vooraf gegaan) en op een juiste manier te helpen.

  Healthline