Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Life 22 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is helaas nog steeds een ding, zó creëer je bewustwording

Helaas maar waar: ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat nog steeds. Misschien niet in je directe vriendengroep of familie, maar wel in de maatschappij. Gelijke rechten zouden voor elk individu de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn maar dit is niet het geval. Dagelijks hebben vrouwen wereldwijd nog te maken met ongelijke rechten. Zo krijgt een vrouw in Nederland bijvoorbeeld 13 procent minder betaald dan een man met dezelfde functie. Ook besteden vrouwen 6 tot 10 uur per week meer tijd aan het huishouden dan mannen, een soort ongeschreven regel. Maar helaas is dat niet het enige…

Vandaar we vertellen je drie dingen die je nog niet wist over deze ongelijkheid.

Pink tax

De pink tax is een term die we gebruikem om te verwijzen naar het fenomeen dat vrouwen vaak meer betalen voor bepaalde producten of diensten dan mannen, simpelweg omdat ze vrouw zijn. In Nederland is het verboden om producten of diensten te verkopen tegen verschillende prijzen op basis van geslacht. Helaas wijst onderzoek uit dat pink tax in Nederland nog steeds bestaat. Vrouwen betalen gemiddeld 8% meer voor kleding dan mannen en zeven procent meer voor verzorgingsproducten. Ook betalen vrouwen meer voor diensten zoals een bezoek aan de kapper en autoverhuur. Kijk bijvoorbeeld naar de scheermesjes van de HEMA. Zowel vrouwen als mannen betalen €8, maar vrouwen krijgen er drie en mannen vier. Een ander voorbeeld is parfum. Voor dezelfde geuren betalen vrouwen meer geld dan mannen in verhouding met het aantal milliliter.

Crash dummies zijn vaak mannen

Vrouwen hebben 73 procent meer kans om ernstig gewond te raken bij auto-ongevallen en zeventien procent meer kans om te overlijden in hetzelfde scenario dan mannen. Het ergste is: dit komt niet alleen door de anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo is uit onderzoek gebleken dat crash dummies vaak de vorm hebben van een man. Dus alle onderzoeken zijn gericht op het mannelijk lichaam – dus als een vrouw in een crash terecht komt dan is daar vaak minder goed op geanticipeerd.

Unfair? Ja, behoorlijk- wij graag wat meer bewustwording creëren. Vergeet niet: spread the word en blijf voor jezelf opkomen. Wat kan je doen om bewustwording te verspreiden? Praat erover met iedereen die je kent. Je kunt ook de petitie ‘Weg met de Pink Tax’ tekenen, zodat het hopelijk besproken gaat worden in de politiek.

Het is vandaag ‘International Day of Pink’: zo vier jij diversiteit door het dragen van roze