Redactie
Redactie Love & Seks 24 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is misschien de reden waarom je niet meer opgewonden raakt

De één kan zich er niks bij voorstellen, de ander maakt het (regelmatig mee): je niet opgewonden voelen. Je staat op het punt om seks te hebben met iemand, maar je wordt niet geil, laat staan nat. Wat nu? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige vrouw die hiermee te maken heeft. Dankzij dit onderzoek weten we nu wat de mogelijke oorzaak is.

Als je niet opgewonden raakt voel je je soms schuldig, omdat je partner intiem met je wil zijn. Je kunt je onzeker voelen, omdat je niet snapt wat er met je lichaam aan de hand is. Door het onderzoek weten we nu wél wat je kunt doen om opgewonden in je hoofd te raken. Dat schijnt namelijk de manier te zijn om je lichaam te laten volgen.

De reden waarom je niet (meer) opgewonden raakt

Er zijn ongetwijfeld verschillende oorzaken waardoor je libido lager is en/of je niet (meer) opgewonden raakt. Het eerdergenoemde onderzoek vond in ieder geval een sterke relatie tussen je geest en je lichaam tijdens seksuele opwinding.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kregen 64 vrouwen erotische video’s te zien. Tegelijkertijd werd er gekeken hoe hun lichaam (als in, de vagina en clitoris) op de video’s reageerden. De vrouwen konden met een knop aangeven op welke momenten ze opgewonden waren en op welke momenten niet.

De onderzoekers kwamen erachter dat vrouwen die moeilijker opgewonden raken, meer overeenkomsten hebben tussen hun lichamelijke en geestelijke opwinding. Dit betekent dat je lichaam niet opgewonden raakt als je hersenen niet opgewonden raken.

Waar gaat het ‘fout’?

Eén van de theorieën is dat het belangrijk is dat je lichaam en hoofd in verbinding zijn. Je bent dan bewuster van de fysieke sensaties in je lichaam. Hierdoor ligt de focus minder op de seksuele sensatie en denk je minder aan andere zaken waardoor je niet of minder opgewonden raakt.

Hoe kun je wél weer opgewonden worden?

Uit het onderzoek blijkt dus dat als je hoofd opgewonden raakt, je lichaam volgt. Maar hoe doe je dit precies? Relatietherapeut Esther Perel zegt dat een gezonde dosis fantasie hierbij helpt. Maar ook sexting met iemand die je vertrouwt kan je prikkelen.

Denk eens na over de beste seks die je gehad hebt. Wanneer voelde je je voor het laatst super opgewonden? Wat was de setting toen? Waar dacht je allemaal aan? Met wie was je? Daarnaast helpt het ook om jezelf sexy te voelen om het opgewonden gevoel te bevorderen. Trek een mooie outfit aan, kies sexy lingerie uit, style je haren… Wat voor jou ook maar helpt om je op en top jezelf te voelen.

Meer over seks:

Bedrock