Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Seks 27 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

3 tekenen waaruit blijkt dat een open relatie echt iets voor jou is

Welkom in 2021. Waar hokjes steeds meer verdwijnen (en terecht) en het echt niet erg is als je fantaseert over andere mensen terwijl je gelukkig(!) in een relatie bent. Om daar vervolgens iets mee te doen, is voor sommige mensen een heel aantrekkelijk idee. Ben je benieuwd of een open relatie iets voor jou is?

Déze tekenen wijzen erop dat het voor jou is weggelegd.

Een open relatie

Een open relatie – ook wel niet-monogame relatie – verwijst naar relaties die mensen in staat stellen om seksuele en/of emotionele intimiteit te hebben met andere mensen dan hun partner. En da’s niks geks. Genoeg mensen worden warm van het idee dat het oké is om dingen te willen met meer dan één persoon – voor altijd is immers een hele lange tijd.

Maar hoe kom je erachter of een open relatie iets is wat jij met je lover zou willen proberen? Het is logisch als je je huidige relatie ook niet op het spel wil zetten. Dit zijn tekenen die erop wijzen dat je het zou kunnen overwegen.

1. Jullie zijn allebei geïnteresseerd

De eerste stap is makkelijk. Als je partner niks snapt van het idee om met anderen iets te proberen, is dat een teken dat een open relatie veel op het spel kan zetten. Pushen is in ieder geval nooit een goed idee.

Als je partner een grens trekt en monogaam wil blijven, moet je dat respecteren en ja, dat kan ook het einde van de relatie betekenen. Er is een verschil tussen een partner die absoluut nooit welke vorm dan ook van een open relatie wil proberen, of die iets meer tijd nodig heeft om te begrijpen hoe een zo’n relaties er precies uitziet.

2. Veel praten is key voor een open relatie

Een gezonde open relatie begint niet na één goed gesprek. Je zult veel met je partner moeten praten over wat jullie uit jullie nieuwe ‘relatiedynamiek’ willen halen, en vergeet ook geen afspraken te maken.

Wil je wel of niet details met elkaar bespreken? Zijn logeerpartijtjes toegestaan? Het belangrijkste is dat jullie je allebei voldaan en veilig blijven voelen in de open relatie.

Emotionele grenzen zijn ook nodig om te bespreken. Zijn jullie geïnteresseerd in alleen seksuele contacten met andere mensen, of zijn jullie ook oké met emotionele verbindingen aangaan me anderen? Het is essentieel om het over dit soort zaken eens te zijn.

3. Je relatie is nu gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen

Succesvolle open relaties vragen meer eerlijkheid en vertrouwen in je partner dan in monogame relaties. Zonder vertrouwen en genoeg eerlijkheid, kan een open relatie veel makkelijker voor relatieproblemen zorgen (of verergeren).

Van flirt tot relatie: zó weet je of je lover oprecht verliefd is of niet