Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 29 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Mysterie ontrafeld: zo komen die oranje-achtige vlekken in je zwarte onderbroek

Waarschijnlijk herken je het wel: je haalt je zwarte onderbroek nét uit de was en toch gaat die oranje-achtige vlek er maar niet uit. Het is een raadsel waar die vlekken überhaupt vandaan komen. Tot vandaag. Wij hebben het mysterie namelijk ontrafeld. Beautify to the rescue.

Het heeft alles te maken met je vajayjay. Je vagina heeft namelijk dezelfde corrosieve en kleurveranderende eigenschappen als – I kid you not – de chemicaliën die je ook gebruikt om het toilet schoon te maken, zoals bleek.

Oranje-achtige vlek in zwarte onderbroeken

Volg je het nog? Je vagina kan dus bleekvlekken maken in je zwarte onderbroek. Pussy power. Zo’n vlek kan er oranje-achtig of wit uitzien in je zwarte onderbroek. Hetzelfde effect als wanneer je bleekmiddel op een zwart kledingstuk kliedert.

Maar hoe dan? Dan heeft alles te maken met de (van nature zure) afscheiding die je vagina aanmaakt. Je vagina maakt die zure afscheiding aan om te voorkomen dat je infecties krijgt, wel zo fijn. Een ‘gezonde’ pH-waarde ligt tussen de 3,8 en 4,5.

Hoewel het misschien niet al te fris lijkt, is zo’n oranje-achtige vlek in je onderbroek dus heel normaal. Het is eigenlijk juist een teken dat je vagina gezond is. Niets om je zorgen over te maken.

Kun je er iets aan doen?

Daar is het antwoord eigenlijk heel simpel op: niet echt. Wat je zou kunnen doen, is kiezen voor katoenen ondergoed. Dat zorgt namelijk voor een betere luchtcirculatie dan onderbroeken van synthetische materialen.

Daarnaast zie je zo’n oranje-achtige vlek ook minder goed op een lichte of witte onderbroek, dus daar kun je ook voor kiezen. Wat je vooral niet moet doen is je vagina wassen met allerlei producten.

Inlegkruisjes dragen om te voorkomen dat je ondergoed deze oranje-achtige vlekken krijgt is ook geen goed idee. Dat verhoogt namelijk weer de kans op irritaties. Bovendien is het heel normaal, dus laat het lekker zitten!