Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 23 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Ov-chipkaart vergeten? Je kunt nu inchecken met je telefoon

Oh no: weer te lang blijven liggen. Gelukkig bestaat er droogshampoo, ben jij bijna net zo snel als Joop Zoetemelk op de fiets en kent de Hema jouw vaste bestelling voor ontbijt. Maar vlak voordat je de poortjes door wilt rennen slaat de paniek toe: je bent jouw OV-chipkaart vergeten. Argh, waarom is het universum tegen je. Gelukkig hoef je deze paniekaanvallen niet meer te hebben, want het is nu in heel Nederland mogelijk om met jouw telefoon in te checken. Hierdoor hoef je nooit meer jouw trein te missen of de volle mep te betalen voor een kaartje bij de automaat, want de OV-chipkaart vergeten is nu verleden tijd. Lucky you.

De NFC-chip

Het inchecken gaat via de NFC-chip die in de meeste moderne smartphones aanwezig zijn. Mits je Android hebt, want iPhone is spelbreker en heeft geen toestemming gegeven voor het inchecken via de telefoon. Althans: nóg niet.

Daarnaast is het ook afhankelijk van welke provider jij op jouw telefoon hebt. KPN en Vodafone zijn momenteel de enige die meedoen, maar daar vallen KPN-dochters Simyo, Yes Telecom en Telfort ook onder.

Zelfs als je telefoon bijna leeg is

Zelfs als de smartphone net leeg is, kan de chip nog steeds gebruikt worden. De chip is geldig bij normale kaartjes; kortingsabonnementen en andere voordelen op de kaart staan nog niet aangesloten op de chip. Samenreiskorting en leeftijdskorting is wel al werkend via jouw telefoon.

Het klinkt wellicht voor jou nu nog niet aantrekkelijk, maar het is de eerste stap naar een modern OV traject. Laten we hard duimen dat snel alle kortingsabonnementen meegerekend worden, zodat jij nu écht als Speedy Gonzalez naar de trein kan vliegen en kan jij nooit meer jouw OV-chipkaart vergeten.

Hier nog wat tips om snel goed voor de dag te komen: Met deze tips ben jij sneller klaar ‘s ochtends en kun je langer in bed liggen