Shanice Zoeteweij
Shanice Zoeteweij Beauty en Style 15 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Weet jij of jouw parfum over datum is? Met deze tips kom je erachter

Zie of ruik je in de koelkast snel genoeg wanneer iets over datum is, is dat met beautyproducten nét even iets anders. Op potjes creme staat vaak een houdbaarheid, maar parfum is wéér een ander verhaal. Vaak ben je zuinig op je lievelingsgeur, maar is dat wel goed?

Wat gebeurt er als een parfum over datum gaat?

Ook op sommige parfumflesjes vind je een houdbaarheidsdatum. Deze is vaak ergens tussen de één en drie jaar. Maar soms merk je daarna nog steeds geen verschil met je geur en blijf je lekker door sprayen. Er is niet echt één richtlijn die voor alle geuren geldt. Het is namelijk van verschillende dingen afhankelijk zoals ingrediënten.

Oxidatie

Parfums worden vaak niet meer minder intens, maar oxideren. Er komt meer zuurstof in de fles wat de moleculen kan beïnvloeden en daardoor de hele geur. Het gaat dus bijvoorbeeld zuurder, meer metaal of plastic-achtig ruiken. Als je dit ruikt weet je dus dat je geur over datum is.

Deze noten hebben de langste houdbaarheid

Hoe meer chemische toevoegingen, hoe langer de geur goed blijft. Zelfs na 3 jaar. Denk aan bijvoorbeeld leergeuren, amber en houtachtige noten. Parfum waar alcohol aan toegevoegd is, blijft het langste houdbaar. Dat komt omdat de alcohol de geurmoleculen beschermt tegen het oxideren. Alcoholvrije geuren, parfums op olie basis en geuren met patchouli of citrus gaan het snelste over datum. Dat laatste komt doordat deze geurnoten het oxidatieproces bevorderen.

Drie tips om je geur langer mee te laten gaan

Natuurlijk heb jezelf ook invloed op de houdbaarheid van je geur. Dit zijn de dingen die je kunt doen om je parfum langer te bewaren.

1. Houd het uit de buurt van licht

Natuurlijk wil je graag je parfums uitstallen met fotogeniek daglicht. Toch niet zo’n goed idee: het licht zorgt er namelijk voor dat de moleculen afbreken. Dat maakt de formule onstabiel en zorgt voor oxidatie. Je kunt ze bijvoorbeeld ook in een doos bewaren of in hun originele verpakking. Dat maakt ze al minder kwetsbaar.

2. Zet het op een koele plek

Je verwacht het vast al: hitte zorgt er ook voor dat de moleculen sneller afbreken. Daarom kun je jouw parfum het beste bewaren onder de 15 graden. Een koele plek op je kamer is prima. De badkamer is niet zo’n goed idee, aangezien er vaak hitte en vocht is door douchen en eventueel een wasmachine en droger bijvoorbeeld.

3. Blijf de geur gebruiken

Vaak als je over de helft van de fles bent gaan de alarmbellen rinkelen: zuinig zijn! Juist dan is het belangrijk dat je de geur regelmatig blijft gebruiken. Hoe meer ruimte er in de fles is, hoe meer zuurstof erbij komt. Je kunt dus het beste eerst het ene parfum opmaken voor je aan de volgende begint om de houdbaarheid van je parfum optimaal te houden.

Lees ook:

Byrdie