Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 27 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Moet je continu plassen? Dat komt waarschijnlijk door deze 6 redenen

Je ligt net lekker in je bed, helemaal in de dekens gerold, en dan begint het. Je moet plassen. Alweer. Irritant he? Nu vraag je je vast af waarom je soms zo vaak naar de wc moet, en dan vooral op momenten dat het net niet kan. Wij hebben het antwoord natuurlijk voor je, want waarschijnlijk komt het door deze 6 redenen

En nee, het komt niet alleen door (te)veel drinken. 😉

Moet je continu plassen? Dat komt waarschijnlijk door deze 6 redenen

Het voelt soms als een tijdverspilling om naar de wc te gaan, zeker als je gemiddeld 20 keer per dag moet. Super vervelend. Maar hoe komt het toch dat onze blaas om de 5 minuten geleegd wil worden? De kans is groot dat het komt door (een van) deze 6 redenen

1.Je drinkt te veel water

Dit klinkt heel logisch, maar daarom beginnen we er ook mee. Water drinken is goed voor je, maar wat je erin stopt moet er natuurlijk ook weer uit. Je lichaam voert wat het niet nodig heeft meteen af, dus als je te veel water drinkt, moet dit er vrijwel meteen weer uit.

Hoeveel water je nodig hebt, verschilt per persoon. Een vrouwenlichaam heeft gemiddeld 11,5 glas water per dag nodig. Let wel op: dit is inclusief vocht dat je uit je eten en andere drankjes haalt.

2. Je drinkt drankjes die het plassen aanwakkeren

Er zijn bepaalde drankjes die ervoor zorgen dat jouw nieren meer zout en water gaan uitstoten, waardoor jouw plasproces in werking wordt gezet. Denk aan koffie, thee en frisdrank.

3. Je hebt een urineweginfectie

Een urineweginfectie (hier valt de blaasontsteking ook onder), kun je opmerken door de pijn bij het plassen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt dus ook een infectie hebben, zonder het te merken. Heb je vaak plasdrang, maar komt er bijna niks uit als je naar het toilet gaat? Ga dan even naar je huisarts.

4. Je bent zwanger

Geen paniek, dit is natuurlijk niet de meest voor de hand liggende reden waarom je vaak moet plassen. Maar het kan wel een reden zijn. In het eerste trimester krijgt jouw bloedsomloop een boost, waardoor je nieren harder gaan werken om overtollige vloeistoffen af te voeren. Dit gaat natuurlijk via je blaas, dus zit je extra vaak op de wc.

5. Je hebt een overactieve blaas

Normaal gesproken geven de zenuwen in je blaas een seintje af wanneer de blaas vol is. Dit seintje gaat naar de hersenen, waardoor jij snapt dat je naar het toilet moet. Ook gaat alles daar beneden alvast ontspannen, zodat je blaas de urine naar buiten kan duwen.

Bij een overactieve blaas, krijg jij dit seintje ook als je blaas nog lang niet vol is. Hierdoor heb je het gevoel dat je je plas echt niet op kunt houden en ren je continu naar de wc.

6. Je hebt diabetes

No worries, maar veel plassen kan ook een voorteken zijn dat je diabetes hebt. Door diabetes blijven er ‘resten’ suiker in je bloed zitten, waardoor jouw nieren weer denken dat ze harder moeten werken dan eigenlijk nodig is. Hierdoor zit jij dus weer extra vaak op de wc. Vermoed je dat je diabetes hebt? Ga dan altijd even naar je huisarts.

Lees ook: Yikes: dít ene lichaamsdeel vergeet iedereen te wassen (en dat zou niet moeten)