Redactie
Redactie Gezondheid 12 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Plassen na de seks: is het echt nodig en waarom?

Het is een soort standaard regel die elke vrouw lijkt te weten: nadat je seks hebt gehad ga je plassen. Maar waarom eigenlijk? En is het echt nodig? Wij vertellen het je.

Hoe erg is het als je niet gelijk gaat plassen na de seks?

Is plassen na de seks echt nodig?

Bepaalde dingen in ons leven zijn als ongeschreven regels, die elke vrouw lijkt te weten. Een van die dingen is dat je altijd vrij snel na de seks moet plassen. Dus dat doen we ook braaf elke keer. Maar is het echt nodig? En waarom moet het eigenlijk?

Blaasontsteking

De grootste reden die gegeven wordt voor plassen na de seks is dat het blaasontsteking tegen zou gaan. De plasbuis van de vrouw is korter dan die van de man (duh, die van hen gaat nog door de penis enzo), en daarom hebben vrouwen over het algemeen vaker last van blaasontstekingen en urineweginfecties.

Tijdens de seks komen er bacteriën in de plasbuis. Plassen na de seks spoelt die bacteriën dus weer weg, en daardoor zou de kans op blaasontsteking verkleinen. Het klinkt heel logisch, maar technisch gezien is dit nooit bewezen.

Sommige vrouwen plassen direct na de seks en hebben alsnog blaasontstekingen, terwijl anderen nooit plassen na de seks en nergens last van hebben.

Of het werkt verschilt dus per persoon, en hierin moet je vooral doen wat voor jou goed voelt. Sommige vrouwen krijgen plasdrang van seks en willen hun blaas legen na de daad, en andere hebben die drang totaal niet en vallen rustig in slaap. It’s up to you.

Zwangerschap

Ook gaat het verhaal rond dat plassen na de seks de kans op zwangerschap zou verkleinen. Door te plassen, plas je ook spermacellen weg en dus is de kans op zwanger worden kleiner. Ook dit is nooit bewezen, en het is zeker geen veilige optie als je onbeschermde seks hebt.

Als je graag zwanger wil worden, en je bent bang dat plassen die kans verkleint, blijf dan gewoon een kwartiertje liggen na de seks. Zolang je er niet in doorslaat natuurlijk. Als jouw lichaam aangeeft te willen plassen, luister daar dan naar.

De conclusie is dus eigenlijk dat voor iedere vrouw iets anders werkt, en je vooral naar je lichaam moet luisteren als het gaat om dit soort dingen. Dan kom je al best ver. 😉

Lees ook: Knoei jij veel tijdens het eten? Dan ben jij gezonder dan mensen die dat niet doen