Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Praat je in je slaap? Dít woord zeg je dan het vaakst, zo blijkt!

Grote kans dat je het weleens hebt gedaan, gepraat in je slaap. Tegenwoordig bestaan er allemaal geniale apps waarmee je je nachtelijke verhalen kan opnemen, waardoor je de volgende dag gegarandeerd in een deuk ligt. Mompelende verhalen waar geen touw aan vast is te knopen, en tóch is er een woord dat bijna alle mensen vaak zeggen in hun slaap.

En nu wil jij natuurlijk weten wat dat is en of jij het ook vaak uitkraamt. Snappen we. We praten je bij.

Praat je in je slaap? Dít woord zeg je gegarandeerd

Praten in je slaap is heel normaal en kan verschillende oorzaken hebben. Factoren als stress, slaapproblemen en alcohol drinken kunnen het versterken, maar het kan ook genetisch bepaald zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat wanneer je vlak voor het slapen iets spannends kijkt (zoals de Netflix true crime-documentaire Murder Amon The Mormons bijvoorbeeld, oh my) ook vaker praat in je slaap.

Goed. Heel normaal, dus. En waar de een volle zinnen uitspreekt, hoor je bij de ander alleen maar onduidelijk gemompel. Eén ding weten we wel: er is een woord dat bijna iedereen vaak zegt in hun slaap. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek wat is gedaan onder 232 volwassenen.

Nieuw onderzoek

Aan het onderzoek deden dus 232 volwassenen mee, die werden geanalyseerd tijdens hun slaap. De mensen werden gefilmd terwijl ze sliepen en deze beelden werden bekeken en misschien wel het belangrijkste: er werd naar de spraakopnames geluisterd. En toen kwamen de wetenschappers achter iets interessants. Het woord ‘nee’ werd het vaakst gezegd door slapende mensen.

Dat was niet het enige interessante resultaat, want na het woordje ‘nee’, werd ‘fuck’ ook het vaakst gezegd. En voornamelijk door mannen én tijdens dromen over stressvolle situaties. Hm, klinkt best logisch.

Verschillende fasen

Praten in je slaap kan dus verschillende oorzaken hebben, maar waarom ben je de ene keer onverstaanbaar, en kraam je de ander keer wel ene helder verhaal uit? Dat heeft alles te maken met de verschillende fasen van je slaapcyclus. Het praten kan in elke slaapfase voorkomen, maar hoe lichter je slaapt, hoe beter je verstaanbaar bent.

Enne, wist je trouwens dat dromen en praten in je slaap maar weinig met elkaar te maken hebben, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Als je droomt, zit je namelijk in de droomfase. Dan heb je minder kans om te praten in je slaap, omdat je in feite tijdelijk ‘verlamd’ bent. JA, echt.