Emma Toussain
Emma Toussain News 9 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Queen Elizabeth overleden op 96-jarige leeftijd; dit gaat er nu veranderen

Gisteravond kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat Queen Elizabeth II haar laatste adem had uitgeblazen. Eerder op de dag ontstonden er grote zorgen om haar conditie – helemaal na het zien van de foto’s van de ontmoeting met de nieuwe Britse premier Liz Truss. Daarop was te zien dat de handen van The Queen wat vreemde kleuren hadden, reden tot zorgen in elk geval. Dat bleek correct, want de 96-jarige koningin bleek inderdaad in haar laatste levensfase te zitten. Ondanks dat ze een respectable leeftijd heeft bereikt en dat ze, naar zeggen rustig is heengegaan, blijft het toch verdrietig en ook wat gek. Want wat gaat er nu gebeuren?

We leggen het je kort uit.

Queen Elizabeth is niet meer

Niemand heeft het eeuwige leven, alhoewel het er soms op leek dat Queen Elizabeth niet uit het veld te slaan was. Een krachtige vrouw en een échte monarch, ook al werd ze niet in deze rol geboren. 70 jaar zat ze op de troon, wat haar de langst regerende koningin van Het Verenigd Koninkrijk OOIT maakt. Voor het eerst in al die tijd heeft het land geen koningin meer, maar moeten ze nu wennen aan een koning. Charles, haar zoon, gaat die rol op zich nemen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werking? En hoe zien de komende dagen eruit? Vragen die ook, als niet-Britten, interessant zijn.

Een beknopt overzicht van de gebeurtenissen die vandaag gaan plaatsvinden

1. Koning Charles reist met zijn vrouw Camilla vanuit Balmoral naar Londen. Daar heeft hij een audiëntie met premier Truss en haar kabinet.
2. Charles spreekt waarschijnlijk het land en het Gemenebest toe.
3. Britse parlementariërs herdenken de koningin. Het parlement komt tot vanavond laat in een speciale zitting bijeen.
4. In Londen worden ceremoniële saluutschoten afgevuurd bij onder meer Hyde Park en Tower Hill.
5. Mogelijk wordt in het hele land een minuut stilte gehouden, hoe laat is nog niet bekend.
Bron: NOS

De begrafenis

Dit moment wordt eigenlijk al jaren voorbereid: na het moment van overlijden zijn er 10 dagen tot aan de begrafenis. Deze 10 dagen gaan in op het moment dat The Queen overlijdt en heet ‘Operation London Bridge’. Elk lid van de Britse Royals heeft een andere codenaam. Deze operatie wordt al jaren strak gepland, dat moet ook wel als je ziet wat er allemaal bij komt kijken. Tussen de zesde en de negende dag wordt de koningin opgebaard in Westminster en de staatsbegrafenis wordt ook gerepeteerd – deze zal uiteraard ook te volgen zijn. Als we even rekenen zou deze ceremonie op 18 september plaatsvinden, op een zondag dus.

King Charles III

Even werd er nog getwijfeld of Charles wel de troonopvolger zou worden; is William geen betere keuze? Toch werkt het niet zo in de Britse monarchie. Charles staat nu bekend als King Charles III en nog nooit eerder kwam iemand met zo’n hoge leeftijd pas voor het eerst op de troon. Hij heeft een zware taak: om de harten én het vertrouwen te winnen van het volk. Charles is nooit heel geliefd geweest en werd altijd gezien als ‘te lief’.

Ook maakte hij zich niet populair door zijn huwelijk met The People’s Princess Diana niet zo serieus te nemen; hij spendeerde liever tijd met Camilla Parker Bowles – wat tevens zijn huidige vrouw is. Officieel is hij koning als The Queen overlijdt – dus dat is nu. Maar het kan nog wel even duren voordat deze officiele kroning gaat plaatsvinden.

Like a lady! Zo hoor je je thee écht te drinken op de manier van Queen Elizabeth II