Redactie
Redactie Life 27 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Hét recept voor Koningsdag: zo maak je zelf oranje tompoucen

De verjaardag van onze koning vieren we natuurlijk met heerlijke snuisterijen. Zo mogen oranje tompoucen niet aan het feestje ontbreken. Je kunt de jouwe uiteraard scoren bij de Hema of een supermarkt. Maar gezien we toch weinig kunnen ondernemen deze Koningsdag kun je net zo goed zelf de keuken in duiken. Dit recept kost je immers maar een half uurtje en het resultaat is om te smullen.

Het recept voor Oranje tompoucen

Ingrediënten voor 4 tompoucen:

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 250 milliliter melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 blad gelatine
  • 100 gram poedersuiker
  • een vleugje wortelsap

Hoe eet je een tompouce? Culy legt uit

Zo maak je de tompoucen

Stap 1: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg 2 plakjes op elkaar (doe dit met alle plakjes!). Rol ze uit en prik ze in met een vork. Snijd de randjes zo recht mogelijk en halveer de plakjes; nu heb je er 16! Plaats het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het ongeveer 10 minuutjes rusten. Bak het bladerdeeg in ongeveer 20 minuten goudbruin en laat het bladerdeeg goed afkoelen.

Stap 2: 

In de tussentijd kun je aan de slag met de banketbakkersroom door 200 milliliter melk en de suiker aan de kook te brengen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng het merg met de eidooiers en roer de overgebleven melk én de bloem door dit goedje. Voeg het vervolgens toe aan het pannetje met de kokende melk en kook dit al roerend door. Spoel een bakplaat af met koud water en schenk het mengsel erin. Dek het af met plastic folie en laat het goed afkoelen.

Stap 3: 

Week de gelatine in een bakje met koud water en klop de slagroom stijf. Roer de banketbakkersoom los in een kom. Knijp de gelatine uit en smelt het in een pannetje. Roer de gelatine vervolgens door de banketbakkersroom. Spatel de slagroom erdoor en laat het goedje opstijven in de koelkast.

Stap 4: 

Roer de wortelsap door de poedersuiker en bestrijk de bovenkant van 8 plakjes bladerdeeg. Schep de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de inhoud op de overige 8 plakjes bladerdeeg. Leg de plakjes mét glazuur erop en spuit er eventueel slagroom, spikkels en andere decoratie op. Cheers op de koning! 

Flinke kater na Koningsdag? Dit is wat je het beste kunt ontbijten om je snel weer fit te voelen