Audrey Garot
Audrey Garot Love & Seks 22 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de 5 ‘red flags’ die je kunt herkennen als je in een relatie zit met een gaslighter

Veel van ons hebben helaas wel eens te maken gehad met een toxic relatie. Je weet dan eigenlijk dat het beter om die persoon te verlaten, maar toch lukt het niet om weg te gaan. Dat komt ook vaak voor bij gaslighting: de waarheid zó erg verdraaien dat iemand helemaal aan zichzelf begint te twijfelen. Ben je niet zeker of je partner doet aan gaslighten? Check dan snel de ‘red flags’.

Het komt helaas vaker voor dan je denkt.

Wat is gaslighting?

Gaslighting is een vorm van manipulatie. Dit vindt plaats wanneer iemand het gevoel van de ander ondermijnt, waardoor het voor de ander moeilijk wordt zichzelf te vertrouwen. Hij of zij begint dan aan zichzelf te twijfelen door het gedrag van de ander, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Mensen gaslighten een ander om de macht en controle over de andere persoon te krijgen.

Gaslighting komt het meeste voor in een liefdesrelatie, maar dat hoeft niet per se. Het kan ook voorkomen tussen collega’s, vrienden, familie, noem maar op. Gaslighting kan voorkomen in elke relatie tussen twee personen.

Dit zijn de 5 ‘red flags’

Het doel van gaslighting is dus om controle te krijgen door je eigen geloof in twijfel te laten trekken. Alleen hoe herken je het als iemand je aan het gaslighten is? Hieronder staan de 5 ‘red flags’:

1. Je twijfelt aan je eigen waarheid.
2. Je begint over alles aan jezelf te twijfelen.
3. Je bent enorm verward.
4. Je denkt dat je dingen anders of verkeerd meemaakt dan de ander.
5. Je weet dat je partner  goed kan liegen.

Heb jij het idee dat jouw partner, collega of vriendin aan gaslighting doet? Probeer dan eerst met diegene te praten, maar let op: hij of zij is waarschijnlijk goed in manipulatie. Laat je dus zeker niet overtuigen, maar kijk of er iets veranderd aan de situatie. Is er niks veranderd, neem dan zoveel mogelijk afstand van diegene. Afstand nemen, grenzen stellen en dingen weigeren zijn de beste manieren om jezelf te beschermen tegen gaslighting. Good luck!

OEPS! Deze dingen doen we stiekem allemaal als we alleen thuis zijn