Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Beste nieuwtje van de dag: seks kan beschermen tegen verkoudheid

Heb jij vaak last van verkoudheid? Laat die doosjes vitamine C en neusspray maar liggen, want we hebben goed nieuws voor je! Het hebben van (veel) seks zou de oplossing kunnen zijn. Onderzoeken geven aan dat het hebben van seks je immuunsysteem versterkt. Mensen die een of twee keer per week seks hebben maken antistoffen aan die verkoudheid voorkomen.

Maar hoe werkt dit precies?

Antistoffen

Als je seks hebt wissel je ‘sekssappen’ uit. Denk bijvoorbeeld aan sperma of vaginaal vocht. In deze ‘sappen’ zitten bacteriën en de cellen in je lichaam gaan dan zoeken naar welke bacteriën het weg wil hebben en welke in het lichaam mogen blijven. Hierdoor komen er meer antistoffen die gaan aanvallen om bepaalde slechte stoffen buiten te houden.

Om het nog wat duidelijker uit te leggen: er zijn cellen (A) die willen de stoffen bepaalde stoffen juist weg hebben en die gaan in de aanval. Andere cellen (B) die willen stoffen (zoals sperma) juist binnenlaten. Vrouwen die regelmatig seks hebben, hebben meer van die A cellen in hun lichaam. Deze cellen vallen dus hard aan om slechte stoffen buiten je lichaam te houden, zo ook een ‘verkoudheid’.

Gezondheid

Wel één disclaimer.. of misschien twee. Heb je al een verkoudheid opgelopen? Dan zal seks je niet helpen er sneller van af te komen, het werkt alleen om het te voorkomen. Heb je geen seks? Dat betekent niet dat je minder gezond bent dan de mensen die dat wel hebben. Jij krijgt misschien wel veel vitamine C binnen en dat versterkt je immuunsysteem ook. Dus oké, seks is geen redmiddel, maar alle kleine beetjes helpen toch?!

Geen (seks)partner

Heb je nou geen (bed)partner? Ook geen probleem, er zijn genoeg andere leuke opties om je immuunsysteem te versterken. Door een hond slechts 18 minuten (zo kort?!) te aaien, worden er al meer antistoffen aangemaakt. Dan moet je honden natuurlijk wel leuk vinden. Ook een kop kamillethee zorgt voor vitamine C en D in je lichaam en dit versterkt je immuunsysteem ook.

Kruip maar onder die lakens! Dit is hoevaak je seks moet hebben om gezond te blijven